Wyniki konkursów organizowanych podczas ExpoSweet 2020

Udostępnij artykuł
Największe w Polsce i w Europie Centralnej targi branży cukierniczej i lodziarskiej rozpoczęły się 23 lutego i trwały cztery dni. Poza bogatą częścią wystawienniczą, podczas wydarzenia organizowane były liczne konkursy. Prezentujemy wszystkich nagrodzonych.

II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów odbyły się 24 lutego. W konkurencji wystartowało 12 osób. Pierwsze miejsce zajął Łukasz Roguski z Cukierni Małgosia w Radzyminie. Na drugiej pozycji uplasowała się Agnieszka Malinowska z Cukierni Oleńka w Wałbrzychu, a na trzeciej Magda Lo Bianco, z Polka Dot Cakes w Glasgow.

Drugiego dnia targów odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. O zwycięstwo walczyło 12 dwuosobowych drużyn, ocenianych przez 10 jurorów. Najlepszy okazał się deser przygotowany przez Wojciecha Kazanowskiego i Michała Palarczyka z Restauracji Halka w Zakopanem, drugie miejsce zajęły Marta Staszel i Katarzyna Smaga reprezentujące Restaurację Szara Gęś z Krakowa. Trzecia pozycja należała do Jakuba Włodarczyka i Oliwiera Kowalczyka z łódzkiej restauracji Filharmonia Smaku.

Deser przygotowany przez restaurację Halka w Zakopanem
Deser Filharmonii Smaku

W środę 26 lutego odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Najlepsi okazali się przedstawiciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Łodzi, który reprezentowali Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski. Drugie miejsce należało do Katarzyna Banasiak i Jakuba Papugi z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie, a trzecie do Natalii Smardz i Krystiana Saka z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

Deser, przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Łodzi
Zwycięzcy Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

W Międzynarodowym Konkursie – Wystawy Dekoracji Cukierniczych przyznano sześć nagród Grand Prix (Iveta Kosikova za tort okolicznościowy, Aleksandra Wasilewicz za tort rzeźbiony, Agata Kowalczyk i Patryk Janicki za eksponat dekoracyjny mały, Orisa Izhevska za kompozycję kwiatową i Daiva Peciuliene za ciasteczka, babeczki, pierniki 2D i 3D), 17 złotych medali, 20 srebrnych medali i 17 brązowych.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.03.2020
Aktualizacja: 05.03.2020