Największe w Polsce i w Europie Centralnej targi branży cukierniczej i lodziarskiej rozpoczęły się 23 lutego i trwały cztery dni. Poza bogatą częścią wystawienniczą, podczas wydarzenia organizowane były liczne konkursy. Prezentujemy wszystkich nagrodzonych.
II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów odbyły się 24 lutego. W konkurencji wystartowało 12 osób. Pierwsze miejsce zajął Łukasz Roguski z Cukierni Małgosia w Radzyminie. Na drugiej pozycji uplasowała się Agnieszka Malinowska z Cukierni Oleńka w Wałbrzychu, a na trzeciej Magda Lo Bianco, z Polka Dot Cakes w Glasgow.
Drugiego dnia targów odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. O zwycięstwo walczyło 12 dwuosobowych drużyn, ocenianych przez 10 jurorów. Najlepszy okazał się deser przygotowany przez Wojciecha Kazanowskiego i Michała Palarczyka z Restauracji Halka w Zakopanem, drugie miejsce zajęły Marta Staszel i Katarzyna Smaga reprezentujące Restaurację Szara Gęś z Krakowa. Trzecia pozycja należała do Jakuba Włodarczyka i Oliwiera Kowalczyka z łódzkiej restauracji Filharmonia Smaku.
W środę 26 lutego odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Najlepsi okazali się przedstawiciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Łodzi, który reprezentowali Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski. Drugie miejsce należało do Katarzyna Banasiak i Jakuba Papugi z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie, a trzecie do Natalii Smardz i Krystiana Saka z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.
W Międzynarodowym Konkursie – Wystawy Dekoracji Cukierniczych przyznano sześć nagród Grand Prix (Iveta Kosikova za tort okolicznościowy, Aleksandra Wasilewicz za tort rzeźbiony, Agata Kowalczyk i Patryk Janicki za eksponat dekoracyjny mały, Orisa Izhevska za kompozycję kwiatową i Daiva Peciuliene za ciasteczka, babeczki, pierniki 2D i 3D), 17 złotych medali, 20 srebrnych medali i 17 brązowych.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.