Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef 2020

Udostępnij artykuł
Ruszyły zgłoszenia do najbardziej prestiżowego, międzynarodowego konkursu dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie. Inicjatywa S.Pellegrino – marki luksusowej wody znanej od 120 lat w ponad 150 krajach, ikony włoskiego stylu i smaku – powstała, aby wspierać rozwój młodego pokolenia kucharzy oraz wysokiej klasy gastronomii.

Jak wziąć udział w konkursie

Od 4 lutego 2019 r. do 30 kwietnia 2019 r. młodzi szefowie kuchni z całego świata mają możliwość zaaplikowania do konkursu poprzez wypełnienie wniosku na stronie www.sanpellegrino.com.
Aby się zakwalifikować, szef kuchni musi spełniać określone warunki, tj. być poniżej 30. roku życia oraz posiadać co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu.

Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych:

  1. Umiejętności techniczne. Zdolność wybrania składników najlepszych pod względem jakości, świeżości i oryginalności oraz uzyskania dzięki nim doskonałych odczuć smakowych, a także wiedza i praktyka, która pozwala wydobyć smak składników przy jednoczesnym zachowaniu ich wyjątkowych właściwości.
  2. Kreatywność. Umiejętność odkrywania oryginalnych, inspirujących i innowacyjnych kierunków, przy wykorzystaniu własnego, współczesnego stylu oraz przy zachowaniu idealnej równowagi pomiędzy smakiem a estetyką.
  3. Przekonania. Zdolność przekazania jasnego komunikatu, który podsumuje wizję pracy kandydata, tzn. jego ideę świata gastronomii i własnego wkładu w dzisiejsze życie społeczne, poprzez kulinaria.

Pełna lista wymagań wraz z formularzem aplikacji dostępna jest na stronie internetowej www.sanpellegrinoyoungchef.com.

W tym roku formuła konkursu została poszerzona. Jej celem jest nie tylko wyłanianie młodych, utalentowanych szefów kuchni, ale też zbudowanie sieci kontaktów, łączących autorytety i mentorów z młodymi kucharzami tak, aby wspierać młodych adeptów sztuki kulinarnej w zdobywaniu nowej wiedzy i doświadczeń.

Nagroda główna i nagrody dodatkowe

S.Pellegrino Young Chef 2019-2020

Podobnie jak w poprzednich latach, podczas Wielkiego Finału jury przyzna jednemu z finalistów tytuł
S.Pellegrino Young Chef 2020. W skład jury wchodzi siedmiu szefów, uznanych autorytetów świata kulinarnego. Zwycięski szef kuchni powinien prezentować wyjątkowe umiejętności techniczne
i kreatywność, a także zaprezentować wizję własnego wkładu w świat gastronomii.

Fine Dining Lovers Food For Thought Award

Nagroda przyznawana przez społeczność internetową Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który poprzez danie najlepiej wyrazi swoje osobiste przekonania.

 S.Pellegrino Award for Social Responsibility

Nagroda przyznawana przez międzynarodowy autorytet w dziedzinie zrównoważonego rozwoju
w branży kulinarnej za danie, które odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.

Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy

Nagroda przyznawana przez mentorów reprezentujących 50 krajów z całego świata. Zwycięskie danie powinno odzwierciedlać idealne połączenie różnych kultur. Nie chodzi o kuchnię fusion, lecz zaprezentowanie rosnącego trendu w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Droga na szczyt, czyli etapy konkursu

Konkurs S.Pellegrino Young Chef 2020 odbędzie się w czterech etapach:

ETAP PIERWSZY: Aplikacja online [do 30 kwietnia 2019 r.]

Zgłoszenia można składać poprzez stronę www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application. Aplikacja powinna zawierać opis dania zgłaszanego do konkursu.

ETAP DRUGI: Globalna shortlista [ogłoszenie w dniu 7 czerwca 2019 r.]

Wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów. Każda aplikacja zostanie sprawdzona przez ALMA – wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej (www.alma.scuolacucina.it). Następnie wybrani zostaną najlepsi półfinaliści dla każdego regionu geograficznego, zgodnie z trzema kryteriami.

ETAP TRZECI: Półfinały regionalne [od czerwca do grudnia 2019 r.]

W każdym z 12 globalnych regionów odbędzie się oddzielny, regionalny półfinał. Łącznie rywalizować w nich będzie 135 wybranych półfinalistów, reprezentujących swoje kraje. Podczas tych wydarzeń, każdy uczestnik przygotuje swoje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury
z danego regionu, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni. Jurorzy  ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.

Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „Mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału.

ETAP CZWARTY: S.Pellegrino Young Chef 2020 Grand Finale [termin do potwierdzenia]

W czerwcu 2020 r. 12 finalistów zgromadzi się w Mediolanie na uroczystości Wielkiego Finału. Będą oni rywalizować o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020, a także o trzy inne nagrody: Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, Fine Dining Lovers Food for Thought Award oraz S.Pellegrino Award for Social Responsibility.

Sukces Polski w 3 edycji S.Pellegrino Young Chef

Dla kucharzy, którzy zastanawiają się, czy warto zaaplikować do konkursu, motywacją może być sukces Marcina Popielarza z restauracji Biały Królik w Gdyni, który został finalistą S.Pellegrino Young Chef 2018. Wraz z mentorem Wojciechem Modestem Amaro reprezentował Polskę i zarazem Europę Wschodnią w poprzedniej edycji konkursu.

„Udział w S.Pellegrino Young Chef 2018 był największą przygodą mojego życia. Dojście do finału udowodniło mi, że nie ma rzeczy niemożliwych, jeśli się kocha to, co robi się na co dzień” – mówi Marcin Popielarz. Zdradza również, że w kuchni można „naprawdę rewelacyjnie spędzać czas z niesamowitymi ludźmi oraz kreować wyjątkowe dania”.

Aplikacje do konkursu składać można do dnia 30 kwietnia 2019 r. na stronie: www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application.

Oficjalny film konkursu TUTAJ.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

 

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.03.2019
Aktualizacja: 12.03.2019