Zamek Kliczków zorganizuje kolację z dziczyzną w roli głównej

Udostępnij nas na:
To dawny, zamkowy przysmak, którym zajadali się władcy Kliczkowa. Dziś dziczyzna powraca do Zamku w wielkim stylu – kolacji degustacyjnej w wykonaniu szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Kulinarne aranżacje dań inspirowane oryginalnymi przepisami z książki “Za stołem w Kliczkowie” zapewnią wszystkim miłośnikom tego mięsa niesamowitych wrażeń smakowych. Podczas wieczoru zamkowi myśliwi ubarwią kolację opowieściami na temat tradycji łowieckich. Kulinarna uczta dla miłośników dziczyzny już 2 marca 2019 o godzinie 20:00.

Dania przygotują także Grzegorz Fic (szef kuchni Albertina Restaurant & Wine) oraz Konrad Wieczorek (kucharz w Albertina Restaurant & Wine). Menu będzie składać się z następujących dań.

Przystawka – Grzegorz Fic: Pasztet z zająca, chrupka z dyni, kiszone zielone pomidory, konfitura z żurawiny, sos z octu malinowego
Zupa – Mariusz Kucharczak: Consommé z dzikich przepiórek, jajko przepiórcze, makaron, kapusta, czarnuszka
Danie główne – Grzegorz Fic: Polędwiczki z sarny, wolno gotowany boczek z dzika, pietruszka z białą czekoladą, sos jałowcowy, gąbka grzybowa
Danie główne – Mariusz Kucharczak: Policzki z dzika, pasternak z gruszką, demi, winogrono, chipsy z pasternaku – danie, które wygrało Fine&Food Noble Night 2018
Deser – Konrad Wieczorek: Chrobotek reniferowy, syrop klonowy, czekolada, jagody
Deser II – Konrad Wieczorek: Karmelizowany borowik, lody z palonego mleka, suszony kogel-mogel

Mariusz Kucharczak to szef kuchni Grupy LEO (Zamek Kliczków, Folwark Książęcy, Karczma Młyńska – Hotel Tumski, Barka Tumska – SŁODOWA 10) oraz laureat prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night 2018: I miejsce w kategorii danie główne oraz II miejsce w kategorii przystawka. W pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses, Aruana w Hotelu Narvil. W swojej kuchni chętnie wykorzystuje produkty od lokalnych dostawców, z danego regionu, ceni sobie tradycje danego miejsca i stara się z nich czerpać inspiracje do nowych dań

Grzegorz Fic jest szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej fine diningowej restauracji Albertina Restaurant & Wine, wyróżnionej w przewodnikach: Michelin Main Citnies of Europe 2018 – dwa komplety sztućców. Swoje ponad 15-letnie doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w prestiżowych restauracjach w Europie i w krakowskich butikowych hotelach. Jest twórcą menu wielokrotnie docenianego i wybieranego podczas licznych delegacji i wizyt dyplomatycznych w Polsce. Specjalizuje się w ambitnej kuchni śródziemnomorskiej, nowoczesnej interpretacji kuchni polskiej, niebanalnych połączeniach menu podążającego zgodnie z porami roku, w którym zawsze pamięta o owocach morza i dziczyźnie

Konrad Wieczorek to krakowski kucharz, z zamiłowania cukiernik, członek zespołu Grzegorza Fica w fine dinningowej restauracji Albertina. Ponad 10 letnie doświadczenie zdobywał w krakowskich restauracjach. Razem z Grzegorzem jest współtwórcą menu dla wybitnych postaci ze świata polityki i show biznesu. Jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się w roku 2013. Od tamtej pory regularnie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach i warsztatach w całym kraju. Jego pasja i kreatywność doprowadziła go kilkukrotnie do finałów mistrzostw Polski ExpoSweet, gdzie w roku 2018 jego deser „Jabłko & Krówka” został uznany przez sędziów czwartym deserem w kraju. Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej, z uwagą śledząc nowości i trendy na światowym rynku gastronomicznym. Inspiracje do swojej pracy czerpie z natury, obserwując otaczający nas świat przyrody, co można zauważyć w jego deserach, często nazywanych przez gości dziełami sztuki.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.