Zastępca kierownika Lobby Baru IBB Andersia Hotel o tworzeniu lemoniad i koktajli

Udostępnij nas na:
Komentuje Rafał Zawierucha,  zastępca kierownika Lobby Baru w IBB Andersia Hotel
Panuje aura jesienno-zimowa, więc powracają wszystkie warianty rozgrzewających herbat, lemoniad i innych napojów z dodatkiem sezonowych produktów tj. powideł, dżemów, musów i pieczonych owoców. Powoli zbliża się też sezon na aromatyczne cytrusy – wyjątkowo bogate w tym okresie mandarynki, miód i przyprawy korzenne. To świetna baza do przygotowania lemoniady, rozgrzewającego napoju czy koktajlu.

Wszystkie dodatki zależą do kreatywności i pomysłu barmana. Żeby oferta była atrakcyjna dla gości warto wykorzystywać produkty lokalne i sezonowe, jak np. własnej produkcie soki, dżemy, powidła. W okresie jesienno-zimowym już od wielu lat na polski rynku, nawiązując do światowych trendów, popularne jest grzane wino. Jest to pole do popisu dla kreatywności barmana, ponieważ nie ma jednego przepisu na ten zimowy trunek, efekt zależy od pomysłowości serwującego i preferencji gościa. Nie będzie błędem, a wręcz wzbogaci grzaniec np. domowy sok z czarnej porzeczki lub marmolada pomarańczowa.

Produkty regionalne i domowe są świetną bazą do stworzenia oryginalnych koktajli, zwłaszcza, że w okresie letnim bardziej skłaniamy się ku orzeźwiającym trunkom z owocami, a jesienią i zimą ku nieco cięższym i rozgrzewającym alkoholom, z innymi dodatkami, wzbogacającymi smak ulubionej whiskey, ciemnego rumu czy kieliszka czerwonego wina.

Chcąc przygotować ciekawą ofertę napojów dobrym sposobem jest, jak już wspomniane, korzystanie z produktów typowych dla regionu i pory roku. Dla tubylców to łatwo dostępne „codzienne” produkty, a dla gości np. z drugiej półkuli to coś niespotykanego i oryginalnego, coś, czego szukają odwiedzając inne kraje. Bo jak wiemy – podróżowanie to również poznawanie i doznawanie nowych smaków. Sięgając po produkty sezonowe stale urozmaicamy swoją ofertę, co powoduje, że jest ciekawa, stale interesujemy i przyciągamy gości.

Nie należy też zapominać o światowych trendach i klasyce, którą możemy zaserwować każdemu gościowi, a zwłaszcza temu, który szuka znanych sobie smaków i bezpiecznego wyboru. W Lobby Barze w Hotelu IBB Andersia w Poznaniu specjaliści w swojej branży – wykwalifikowani barmani stworzą drinki, koktajle i rozgrzewające trunki na każdy gust i podniebienie.

Komentarz powstał na potrzeby:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.