Znamy laureatów VI Gali Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2020

Udostępnij nas na:
W wydarzeniu pod honorowym patronatem Województwa Mazowieckiego, Warszawskiej Organizacji Turystycznej oraz Miasta Warszawa, wzięło udział  800 gości, w tym ponad 450 szefów kuchni z całej Polski. Podczas Gali nastąpiło wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.

Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:

  • Szef Roku – Dariusz Barański, restauracje Warszawska i Szóstka (Warszawa)
  • Szef Jutra – Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion (Wrocław)
  • Kobieta Szef – Flavia Borawska, restauracja Opasły Tom(Warszawa)
  • Młody TalentRafał Grzegorzek, do niedawna restauracja Dekompresja, a obecnie Dworzysko (Szczawno Zdrój)
  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk, restauracja Stary Dom (Warszawa)

Podczas Gali premierę miała VI edycja przewodnika. W wydaniu na 2020 rok nie zabrakło niespodzianek. Wiele z nich jest następstwem wprowadzenia latem tego roku bezpłatnej aplikacji mobilnej. W związku z jej pojawieniem się, wzorem innych krajów, w wersji drukowanej znalazły się wyłącznie restauracje, które uzyskały odznaczenie co najmniej jednej czapki. Zatem restauracje, które zakwalifikowały się do przewodnika z notą 10 lub 10,5 punktu znajdziemy tylko w wersji online.

Ze względu na rosnącą objętość przewodnika z żalem pożegnaliśmy się z drukowaniem rekomendacji produktów regionalnych i miejsc zakupowych. To jedna z moich ulubionych kategorii, a Polska była jedynym krajem, gdzie była drukowana. Musieliśmy zrobić ten ruch. Na pocieszenie zdradzę, że obecnie czekamy na nową wersję aplikacji, która pozwoli nam prezentować rekomendacje produktów i miejsc zakupowych w poręczniejszym, online’owym wydaniu – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Znacząco poszerzona została wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP. Polecane w niej nieformalne miejsca, sprzyjające kulinarnym przyjemnościom (coctail bary, cukiernie, kawiarnie czy unikalne street foody) cieszą się coraz większym powodzeniem, a jakość serwowanych tam dań i napojów stale rośnie.

Na tym nie koniec nowości. Ostatnia została wymuszona przez naszych inspektorów: część tekstów, tych opisujących restauracje niezmienne, klasyki w swoich kategoriach, ostoje stabilności i powtarzalności, pozostało niemal bez zmian. Po ich odwiedzeniu nasza ekipa inspektorów odmówiła pisania kolejnej laurki. Wszak opisaliśmy już pięknie pięć razy i nie mamy nic nowego do dodania. Zatem złote przeboje pozostają niezmienne! Nie robimy coverów! –dodaje Justyna Adamczyk.

Uroczysta gala odbyła się we wnętrzach Expo XXI w Warszawie. W ramach kolacji odbyło się pięć pojedynków pomiędzy wybitnymi szefami fine diningowymi a awangardowymi szefami POP. W każdym pojedynku szefowie dostali 25 minut, aby przeprowadzić pokaz oraz ten sam motyw przewodni w postaci produktu wiodącego. W tym czasie ponad 60 kucharzy przygotowywało dla wszystkich gości porcje degustacyjne prezentowanych dań. Goście cieszyli się zatem smakiem 10 dań, do których podano starannie dobrane pairingi. Do kulinarnego ringu weszli:

  • Rafał Grzegorzek, Młody Talent 2020,który na Gali ogłosił swój transfer z restauracji Dekompresja w hotelu Dr  Ireny Eris do restauracji Dworzysko oraz Bartosz Lisek z warszawskiego Lokalu na Rybę. Przygotowywali zimną przystawkę z łososia MOWI. Do dań parowane były lokalne, ekskluzywne wydania wódki Belvedere: Belvedere Lake Bartężek oraz Belvedere Smogóry Forest. e.
  • Flavia Borawska, Kobieta Szef 2020, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu i Przemek Błaszczyk, związany z Novo oraz awangardowym projektem OGIEŃ. Tematem przewodnim ich kreacji kulinarnych były polskie odmiany ziemniaka. Do dań serwowano piwo Grimbergen.
  • Rafał Kowalczyk, Szef Kuchni Tradycyjnej 2020, Stary Dom, Warszawa stawił czoła Kasprowi Krajewskiemu z łódzkich ato i ato sushi. Obaj przygotowali ciepłe dania z łososia MOWI, zaś towarzyszyły im francuskie wina Domaine de la Baume Grenache oraz Domaine de la Baume Sauvignon Blanc.
  • Szefowie Wojciech Harapkiewicz opuszczający Dworzysko i rozpoczynający pracę w restauracji Boreczna oraz Adrianna Marczewska z warszawskiego Wuwu, stawili czoła przeciwnikowi oraz jeleniowi. Dania wspaniale uzupełniały francuskie wina Terres Domaine de la Baume Syrah i Domaine de la Baume Petit Verdot.
  • Ostatnim pojedynkiem był deser na bazie dyni, a w szranki stanęli Łukasz Budzik, Szef Jutra 2020 z wrocławskiej Mennicza Fusion i Tomasz Deker, właściciel Tomasz Deker Bakery i Bistro z Gdańska.

Partnerami Głównymi Żółtego Przewodnika zostali Citi Handlowy, z którym Gault&Millau współpracuje przy programie Citi Specials, Lavazza, której Żółty Przewodnik towarzyszy we wdrożeniu nowej strategii na polskim rynku oraz Mastercard, który coraz mocniej angażuje się w promowanie dobrej kuchni i oferowanie kulinarnych Bezcennych Chwil.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.