Znamy laureatów warszawskiego półfinału konkursu Transgourmet i Selgros dla szkół gastronomicznych

Udostępnij nas na:
Każdy z pięciu dwuosobowych zespołów musiał przygotować danie główne, z wykorzystaniem składników obowiązkowych: kaczki, dyni piżmowej oraz suszonej śliwki. Potrawy były oceniane za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych oraz odpowiednią temperaturę dania.

Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.

Konkursowe dania oceniało Jury w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Marcin Wentland (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Warszawa-Piaseczno), Mariusz Nowicki (Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie) oraz Daniel Warszawski (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, reprezentant Kulinarnej Kadry Juniorów Polski). Dla Daniela Warszawskiego, który sam niedawno ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, był to powrót w znane miejsce, w nowej roli. Poziom półfinału był bardzo wysoki, co potwierdzają słowa przewodniczącego jury.

Każdy kucharz przed zaserwowaniem przez siebie potrawy, powinien odpowiedzieć na trzy pytania. Czy jest to danie restauracyjne, czy sam chciałby je zjeść i czy chciałby za nie zapłacić? Uczestnicy warszawskiego półfinału niewątpliwie na te pytania odpowiedzieli twierdząco, bo to, co zaprezentowali na swoich talerzach, było na bardzo dobrym poziomie – powiedział Bartosz Peter.

W półfinale nagrodzono:

  • Sebastiana Plasotę i Wojciecha Waliszewskiego, którzy za swoje danie „Jesienne improwizacje” zajęli I miejsce;
  • Jakuba Szewczyka i Patryka Niewiadomskiego, którzy na talerzach podali pierś z kaczki, pulled z kaczki confit oraz gołąbka z pęczotto, puree z dyni i limonki wyróżniono II miejscem
  • Wyróżnienie specjalne trafiło do Wojciecha Wanke i Wiktorii Romanowskiej, których Jury doceniło za kompozycję na talerzu.

Pierwsze dwa zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Gdańska. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione