Znamy uczestników Arte Culinaria Italiana 2020

Udostępnij artykuł
Jubileuszowa, 15. edycja konkursu odbędzie się już 14 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness (Busko-Zdrój), który został już po raz drugi partnerem tego konkursu.

Uczestników oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe : pierwsze danie makaron –  z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino ( i dowolnych składników ), drugie danie mięsne – polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów (i dowolnych składników) oraz deser – z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek, Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio .W jury profesjonalnym technicznym : Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników.

Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża- Kraków- Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Blu Resort- Świnoujście-Maciej Morański, Andrzej Sawka
Hotel Radisson Collection – Warszawa- Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Klimat Bistro –  Zielona Góra-Kacper Szafrański, Luiza Kuta
Hotel Grand Ascot – Restauracja Four- Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa- Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Hotel Fabryka Wełny – Pabianice- Michał Bielecki, Piotr Czech
Restauracja Il Pardino –  Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
Hotel Restauracja Piano – Lublin- Piotr Huszcz , Dariusz Cygan
Restauracja Ed Red – Warszawa- Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski
Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli- Koźmin Wielkopolski – Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe.  Tym razem gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego – deseru Debic oraz wybranych składników.

Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera,  Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej .

Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic oraz  marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.02.2020
Aktualizacja: 12.02.2020