Ogólnopolski Konkurs Barmański odbył się 8 października br. w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie. W kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując na scenie cztery identyczne koktajle w określonym czasie, zgodnie z nadesłaną recepturą. Tematem przewodnim tegorocznego Monin Cup było „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków i produktów. Uczestnicy mieli za zadanie uwzględnić polskie akcenty w swoich recepturach. Nasze media – czasopisma Nowości Gastronomiczne, Sweets Coffee i Świat Hoteli oraz portal Horecanet.pl – objęły wydarzenie patronatem medialnym.
Pierwsze miejsce zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalny finał Monin Cup w dniu 12 grudnia do Paryża oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano.
Zwycięski koktajl „Può ripetere” na bazie syropu ogórkowego Monin, wódki i kopru włoskiego otrzymał najwyższe noty degustacyjne w całym konkursie, co w połączeniu z wysoką oceną za technikę, pozwoliło uczestniczce z numerem 7 zdobyć pierwsze miejsce z przewagą dwóch punktów. Jak sama zwyciężczyni tłumaczy: „può ripetere” w języku włoskim oznacza „proszę powtórzyć”, a inspiracją do tej nazwy byli znajomi, którzy po spróbowaniu poprosili o jeszcze, oraz obecny w recepturze koper włoski. Bazę alkoholową koktajlu stanowi odpowiednio dobrana polska wódka żytnia.
Miejsce II zajęła Weronika Czudek z koktajlem „Yellow Heart” na bazie syropu Monin Estragon, likieru Monin Triple Sec i miodu pitnego. Trzecie miejsce zdobyła Aleksandra Binkowska, zwyciężczyni konkursu Monin Cup Junior 2017, z koktajlem „Rose” z syropem różanym Monin, ginem i sokiem jabłkowym Cappy w recepturze. Zdobywczynią IV miejsca jest Wiktoria Zacher, która zaprezentowała drink „Biało Czerwona” na bazie puree Monin Rabarbar, wódki i likieru wiśniowego. Wyróżnione miejsca zostały nagrodzone szkoleniami barmańskimi Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Po części konkursowej odbyło się Seminarium Monin, które poprowadził Raphaël Duron, Monin Beverage Innovation Manager z Francji. Oprócz prezentacji najświeższych trendów światowych w kategorii napojów alkoholowych, goście mieli okazję na żywo obejrzeć proces wykonywania najciekawszych i innowacyjnych aplikacji wraz z komentarzem specjalisty.
Monin Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów w wieku 18 – 27 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty Monin . Monin Cup Poland 2018 jest już czwartą edycją organizowaną przez SCM. Jest to największy ogólnopolski konkurs barmański cieszący się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz wśród barmanów. W globalnym finale Monin Cup w Paryżu udział biorą najlepsi barmani z całego świata wytypowani w ramach lokalnych eliminacji. Na reprezentantów z całego globu czekają także dodatkowe nagrody i atrakcje przygotowane przez Monin.
I miejsce Noemi Jarocińska nr 7 „Può ripetere”
- 20 ml syropu Monin Cucumber
• 20 ml soki z limonki
• 40 ml wódki żytniej
• koper włoski
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
II miejsce Weronika Czudek nr 10 „Yellow Heart”
- 5 ml syropu Monin Estragon
• 10 ml likieru Monin Triple Sec
• 15 ml miodu pitnego (trójniak)
• 30 ml świeżego soku z pomarańczy
• 5 ml świeżego soku z limonki
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
III miejsce Aleksandra Binkowska nr 18 „Rose”
- 15 ml syropu Monin Rose
• 25 ml soku jabłkowego Cappy
• 30 ml ginu london dry
• 15 ml świeżego soku z limonki
• 2 gałązki rozmarynu
Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem
IV miejsce Wiktoria Zacher nr 1 „Biało Czerwona”
- 15 ml puree Monin Rhubarb
• 20 ml wiśniowej wódki smakowej
• 15 ml aromatyzowanej wódki żytniej
• 20 ml soku żurawinowego
• 10 ml białka jajka
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
Firma SCM działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów Monin na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HoReCa oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.