Markus Winkler z Austrii pracujący w butikowym alpejskim hotelu Aurelio Lech zwyciężył w drugiej edycji zawodów. W finale, który odbywał się w Gdańsku, pokonał Kristinę Veselovą z Sankt Petersburga i Jakuba Filipka, pracującego w krakowskiej restauracji Szara Gęś. Sommelierka z Rosji zdobyła dodatkowo tytuł Mistrza Publiczności. W konkursie startowali sommelierzy z Polski, Czech, Austrii, Litwy, Łotwy, Estonii, Cypru, Serbii, Słowacji, Rosji, Niemiec i Kazachstanu.
Kryterium udziału w konkursie był wiek poniżej 30 lat. Do konkursu, który odbył się w dniach 11-12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto zgłosiła się rekordowa liczba 37 zawodników z Polski i 11 z zagranicy. Po przeprowadzeniu eliminacji dla polskich sommelierów, w półfinale uczestniczyły 24 osoby. Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów. Wśród zadań znalazły się m.in. degustacja w ciemno, dobranie wina do potrawy, a także obsługa trzech stolików, przy których zasiedli jurorzy wcielając się w role gości restauracji.
Jurorzy konkursu – sommelierzy z Polski oraz siedmiu krajów reprezentowanych przez zawodników – podkreślali wysoki poziom uczestników i fakt, że zadania konkursowe nie były łatwiejsze, niż w przypadku zawodów dla bardziej doświadczonych w zawodzie. Zdaniem uczestników testy były trudne, a zadania praktyczne podchwytliwe, mające sprawdzić także opanowanie w trudniejszej sytuacji podczas obsługi gościa. Językiem obowiązującym na mistrzostwach był angielski.
W
Mistrzostwach wyróżniona była hiszpańska ścieżka konkursu, przygotowana
wspólnie
z Wines from Spain, partnerem zawodów, a specjalną nagrodę w tej kategorii
(wyjazd do najlepszych winnic Hiszpanii) zdobył Bartosz Nowakowski z bydgoskiej
restauracji Czosnek i oliwa. Sommelierzy brali też udział w seminarium z win
hiszpańskich oraz seminarium z win niemieckich przygotowanym przez Niemiecki Instytut
Wina.
Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione