Znamy zwycięzcę II Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Udostępnij artykuł
Markus Winkler z Austrii pracujący w butikowym alpejskim hotelu Aurelio Lech zwyciężył w drugiej edycji zawodów. W finale, który odbywał się w Gdańsku, pokonał Kristinę Veselovą z Sankt Petersburga i Jakuba Filipka, pracującego w krakowskiej restauracji Szara Gęś. Sommelierka z Rosji zdobyła dodatkowo tytuł Mistrza Publiczności. W konkursie startowali sommelierzy z Polski, Czech, Austrii, Litwy, Łotwy, Estonii, Cypru, Serbii, Słowacji, Rosji, Niemiec i Kazachstanu.

Kryterium udziału w konkursie był wiek poniżej 30 lat. Do konkursu, który odbył się w dniach 11-12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto zgłosiła się rekordowa liczba 37 zawodników z Polski i 11 z zagranicy. Po przeprowadzeniu eliminacji dla polskich sommelierów, w półfinale uczestniczyły 24 osoby. Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów. Wśród zadań znalazły się m.in. degustacja w ciemno, dobranie wina do potrawy, a także obsługa trzech stolików, przy których zasiedli jurorzy wcielając się w role gości restauracji.

Jurorzy konkursu – sommelierzy z Polski oraz siedmiu krajów reprezentowanych przez zawodników – podkreślali wysoki poziom uczestników i fakt, że zadania konkursowe nie były łatwiejsze, niż w przypadku zawodów dla bardziej doświadczonych w zawodzie. Zdaniem uczestników testy były trudne, a zadania praktyczne podchwytliwe, mające sprawdzić także opanowanie w trudniejszej sytuacji podczas obsługi gościa. Językiem obowiązującym na mistrzostwach był angielski.

W Mistrzostwach wyróżniona była hiszpańska ścieżka konkursu, przygotowana wspólnie
z Wines from Spain, partnerem zawodów, a specjalną nagrodę w tej kategorii (wyjazd do najlepszych winnic Hiszpanii)  zdobył Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i oliwa. Sommelierzy brali też udział w seminarium z win hiszpańskich oraz seminarium z win niemieckich przygotowanym przez Niemiecki Instytut Wina.

Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.10.2019
Aktualizacja: 14.10.2019