Znany szef objął stery w kuchni Mamaison Hotel Le Regina

Udostępnij nas na:
Związany od ponad 20 lat z gastronomią, Artur Grajber właśnie został nowym szefem kuchni warszawskiego hotelu Le Regina. Ostatnio pełnił tę funkcję w kołobrzeskim obiekcie Newskanpol i restauracji Sublima.

Artur Grajber urodzony w Warszawie w 1969 roku, przygodę z gastronomią rozpoczął od szkoły na ul. Poznańskiej, gdzie, jako uczeń eksperymentalnej klasy odbywał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach lat osiemdziesiątych nasiąkając miłością do zawodu i jego tradycji. W 1989 roku rozpoczął pracę w pierwszej Polsce restauracji serwującą dania kuchni greckiej Parnas –w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, a już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol (1992).

Pasją Artura jest tworzenie: miejsc, smaków oraz zespołu ludzi, którzy zapewnią sukces danemu pomysłowi. Dlatego jako Szef Kuchni otwierał Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł Restauracji Roku 1998. Następne otwarcia, którym przewodził to pierwszy mini browar i restauracja Soma oraz wyzwanie na większą skalę – otwarcie The Westin Warsaw, pięciogwiazdkowego hotelu sieci Starwood Hotels and Resorts, który otrzymał dwie pod rząd nagrody dla najlepszego hotelu marki Westin w Europie. Artur był pierwszym Szefem Kuchni – Polakiem w tej prestiżowej grupie hotelowej.

Od 2006 przez 10 lat był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie, w którym zarządzał ponad 40 osobowym zespołem w trzech restauracjach i jednym z największych w Polsce zespołów cateringu zewnętrznego jak i wewnętrznego organizując imprezy do 5,5 tys. osób. W sieci Starwood współpracował przy otwieraniu nowych hoteli w Polsce (w Krakowie, Poznaniu i Sopocie) oraz przez dekadę gotował i obsługiwał w najmniejszej restauracji w Polsce „Chefs Table” mieszczącej się na zapleczu kuchni Sheraton Warsaw Hotel. W 2018 roku był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group a następnie szefem kuchni w Hotelu Newskanpol i restauracji Sublima w Kołobrzegu.

Artur Grajber swoje bogate doświadczenia zdobywał w restauracjach i kuchniach hotelowych, gdzie rozwijał pasje i zainteresowania.  Wszystko ukierunkowane było na zdobywanie wiedzy i kształtowanie kulinarnej osobowości. Liczne podróże i praca w międzynarodowym gronie pozwoliły na zintensyfikowanie i poszerzenie posiadanej wiedzy i pasji.

RYNEK HOTELARSKI W POLSCE – RAPORT 2019
>kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem<

Szczególne miejsce w jego życiorysie zawodowym mają wszelkiego rodzaju imprezy bankietowe od kilku do kilku tysięcy osób, jedno- i kilkudniowe, o różnym charakterze i randze. To tam liczy się planowanie, logistyka i odpowiednie zarządzanie zespołem ludzi.

Osobiście miał okazję gotować dla wielu znanych polityków, członków rodzin królewskich i celebrytów między innymi dla: Królowej Hiszpańskiej Zofii, Króla Szwecji – Karola XVI Gustawa, Króla Norwegii Haralda V, Prezydenta Federacji Rosyjskiej – Dmitrija Anatoljewicza Miedwiediewa, Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Donalda Tuska, Prezydentów Polski: Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego, Lecha Kaczyńskiego, Bronisława Komorowskiego. W gotowaniu uwielbia wyzwania, łączenie smaków i technik z różnych stron świata, a szczególną estymą obdarza kuchnię polską i rodzime regionalne produkty. Nadaje im nowoczesny smak i wygląd szanując jednocześnie tradycje i właściwości produktu.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.