Too Good To Go obchodzi pierwsze urodziny w Polsce

Udostępnij artykuł
Aplikacja do walki z marnowaniem żywności, która skradła serca ponad 208 tys. Pogromców Marnowania Jedzenia, świętuje rok obecności w naszym kraju. W tym czasie użytkownicy uratowali ponad 161 tys. posiłków, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2.

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia i potwierdza to sukces aplikacji Too Good To Go w Polsce. Od startu w lipcu 2019 roku do walki marnowaniem żywności przyłączyło się 208 000 użytkowników w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Szczecinie i Poznaniu, a kolejne miasta dołączą najbliższych tygodniach. W ciągu roku Pogromcy Marnowania Jedzenia przechwycili ponad 161 000 paczek-niespodzianek, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 1162 loty na trasie z Warszawy do Londynu. Sprzedaż każdej przygotowanej porcji jest wręcz niemożliwa i wie o tym ponad 1300 partnerów, którzy skorzystali z rozwiązania w walce z marnowaniem żywności, jakim jest Too Good To Go.

Too Good To Go jest rozwiązaniem dostosowanym do potrzeb zarówno w ogólnopolskiej sieci, jak i rodzinnego biznesu. Wśród miejsc, które korzystają z możliwości platformy znajdują się takie marki, jak: Starbucks, Costa Coffee, Green Caffe Nero, Pizza Hut, A. Blikle, North Fish, sieci hoteli Arche, Accor i Radisson Blu, znane i lubiane restauracje, kateringi dietetyczne, klubokawiarnie, małe kawiarenki, piekarnie czy osiedlowe warzywniaki “Owoce i Warzywa” i “Krzesak”. 

Dzięki aplikacji Too Good To Go wszystkie emisje jakie powstały w produkcji, transporcie i całej drodze z pola do stołu, nie zmarnowały się, a to tyle ile:

  • wynoszą roczne emisje 51 polskich obywateli
  • wwyemitowałby samolot okrążający Ziemię 79 razy
  • powstałoby gdybyśmy wykonali 291 lotów z Warszawy do Tokio
  • potrzebne jest, aby podgrzać wodę w bojlerze elektrycznym, na prysznic trwający 24 lata
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.07.2020
Aktualizacja: 10.07.2020