2,9 mln zł za budynek pod hotel na wyspie Wolin

Udostępnij artykuł

Budynek hotelowy został wybudowany w 1925 r., położony jest w centrum Wolina na największej polskiej wyspie, a tym samym najczęściej odwiedzanej części polskiego wybrzeża. Obiekt znajduje się bezpośrednio nad wodą (rzeka Dziwna), przy trasie A-3 Szczecin-Świnoujście, 60 km od lotniska w Goleniowie i 80 km od Szczecina. Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 2624 mkw. w tym powierzchnia pokoi hotelowych – 975 mkw. Powierzchnia zabudowy to 592,90 mkw.

Koncepcja zakłada przebudowę i adaptację budynku na hotel z zachowaniem istniejącej bryły. Zgodnie z koncepcją architektoniczną hotel może mieć: 62 pokoje (każdy z łazienką), w tym 40 dwuosobowych i 22 jednoosobowe, cztery sale konferencyjne (z możliwością scalenia w dwie duże), restaurację na około 100 miejsc oraz bar na 40 miejsc. Koncepcja zakłada wykorzystanie istniejącego budynku oraz stacji paliw na potrzeby przystani jachtowej. W celu zwiększenia atrakcyjności turystycznej oraz zróżnicowania bazy noclegowej w części północnej nieruchomości zaprojektowano osiem domków. Obok usytuowano przestrzeń rekreacyjną z placem zabaw dla dzieci i miejscem do grillowania. Od strony północno-wschodniej zlokalizowano promenadę przylegającą do miejsca cumowania jachtów.

Wolin to miasto w województwie zachodniopomorskim, nad rzeką Dziwną, pobliżu zalewu szczecińskiego i morza bałtyckiego. W mieście żyje 4 925 mieszkańców. Zarówno miasto Wolin jak i Gmina mają do zaoferowania wiele atrakcji dla turystów, począwszy od Wolińskiego Parku Narodowego, skończywszy na wycieczkach łodzią wikińską po rzece Dziwnie. W miescie nie brakuje ośrodków wypoczynkowych, w których prym wiodą gospodarstwa agroturystyczne.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.04.2010
Aktualizacja: 21.04.2010