Canal+ i Tomasz Jakubiak promują kuchnię maltańską

Udostępnij artykuł

Już 25 lutego na antenie Canal+ Kuchnia rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka. Współpraca stacji Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie zaowocowała możliwością eksplorowania smaków maltańskiej kuchni.

Malta_Canal+

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę – raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze odbiorców w niesamowitą podróż nie tylko po smakach, ale i kulturze tej niewielkiej wyspy. Wybierze się na połów ryb. Dowie się, dlaczego maltańskie łódki mają tak wyjątkowe kolory oraz skąd na nich to charakterystyczne niebieskie oko. Tomek spróbuje także lokalnych serów i odwiedzi organiczne farmy producentów żywności.

W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami, czy producentami żywności. 

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

W pierwszym odcinku najnowszej serii Tomek odwiedzi Vallettę — stolicę wyspy i spotka się z Małgosią — Polką, która mieszka tam od kilku lat. Małgosia opowie Tomkowi o najpopularniejszych przekąskach i daniach tego miasta.

Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta, odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę – aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.

Malta_Canal+ - Tomasz Jakubiak

Ale na tym nie koniec! Nasz kulinarny przewodnik odwiedzi też przynależną do Malty niewielką wyspę Gozo. Spróbuje tam lokalnego pieczywa ftira wypiekanego w rodzinnej piekarni według stuletniej receptury. Podczas swojego rajdu po wyspie Tomek będzie miał okazje spróbować także sezonowej ryby i uwaga… ciasta z królikiem. Wieczór spędzi w domu jednej z gozańskich szefowych kuchni, z którą przygotują wspólną kolację.

Premiera programu “Jakubiak rozgryza Maltę” już 25.02, nowe odcinki co niedzielę o godz. 12:00 w Canal+ Kuchnia oraz w serwisie Canal+ online.

Harmonogram odcinków programu Jakubiak rozgryza Maltę:
25.02 – Valletta
03.03 – W rybackiej wiosce (Marsaxlokk)
10.03 – Wyspa Gozo
17.03 – Na maltańskiej wsi

Źródło: Canal+

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 22.02.2024
Aktualizacja: 22.02.2024