Co Polacy jedli w górskich kurortach?

Udostępnij artykuł

Pizza, burgery i rosół to dania, które królowały zimą w polskich kurortach górskich – tak wynika z danych Pyszne.pl. Włoska specjalność cieszy się wśród Polaków niezachwianą popularnością bez względu na miejsce, w którym przebywają, czy na datę w kalendarzu.

analiza jedzenie

Mogłoby się wydawać, że Polacy tłumnie ściągający na południe Polski w sezonie zimowym, chętnie będą sięgać po specjały lokalnej kuchni i poznawać kulinarną tradycję regionów. Tymczasem z danych Pyszne.pl, największej platformy food delivery w Polsce, obejmujących okres od 23 grudnia 2023 r. do 8 marca 2024 r. i miejscowości wypoczynkowe w trzech województwach: dolnośląskim, śląskim i małopolskim[1], wynika, że preferują oni dania z mniej lub bardziej odległych zakątków świata, przede wszystkim z Włoch i Stanów Zjednoczonych. Kulinarny ranking trzech ulubionych kuchni w województwach małopolskim i śląskim zamyka kuchnia polska, a w dolnośląskim – azjatycka.

Włoska pizza królową polskich gór

Niezależnie, czy pod lupę weźmiemy Zakopane, czy Szklarską Porębę, niekwestionowanym numerem jeden wśród Polaków pozostaje pizza. Włoska specjalność stanowiła aż 40% wszystkich zamówień składanych na Pyszne.pl w analizowanym okresie i lokalizacjach. Największą popularnością cieszyła się klasyczna margherita, chętnie zajadano się również capriciosą i salame. Jeśli natomiast spojrzeć na poszczególne miasta, to np. pizzę margheritę najczęściej zamawiano w Bukowinie Tatrzańskiej, a w Świeradowie-Zdroju mięsne odsłony tego dania – prosciutto, salame i parmę. W Zakopanem i w Karpaczu natomiast decydowano się na pizzę z dodatkiem… sosu czosnkowego.

Chociaż pizza w różnych konfiguracjach jest najczęściej wybieranym przez Polaków daniem, to nie zamykają się także na inne smaki. Jak pokazują dane Pyszne.pl w województwie śląskim chętnie sięgano po tortillę (szczególnie w Wiśle), w Małopolsce zaś często rozgrzewano się tradycyjnym polskim rosołem.

Kulinarna celebracja specjalnych okazji

W okresie zimowym nie zabrakło także specjalnych okazji, które można było celebrować wspólnym posiłkiem, czyli Walentynek i Dnia Kobiet. Okazuje się, że pizza jest równie popularna zarówno na co dzień, jak i od święta. Włoska specjalność była najczęściej wybieranym daniem we wszystkich branych pod uwagę województwach zarówno 14 lutego, jak i 8 marca. Wyjątkiem okazało się jedynie województwo śląskie w Dzień Kobiet – w ten dzień najczęściej zamawiano tam sushi. Śląsk wyróżnił się wtedy także pod innym względem, ponieważ klasyczne pizze zostały zdeklasowane przez kontrowersyjną dla niektórych pizzę hawajską.

Zwraca uwagę to, że w Walentynki w województwie dolnośląskim oprócz pizzy zamawiano także pasty – najczęściej spaghetti i carbonarę. W małopolskim Dzień Zakochanych celebrowano za to często przy… gorącym rosole.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Smaki zabieramy w podróż

Jedną z rzeczy, którą przywozimy z podróży, są nowe smaki. Porównując dane podsumowujące zimę oraz Raport Food Trendów 2023 Pyszne.pl, można zaryzykować jednak tezę, że równie chętnie zabieramy ze sobą kulinarne preferencje na urlop i wybieramy sprawdzone dania. Czy na co dzień, czy podczas wyjazdu do popularnego zimowego kurortu, Polacy są fanami kuchni włoskiej (szczególnie pizzy margherita i pizzy capriciosa), polskiej (rosół) oraz amerykańskiej (burgery), a ich ulubionym dodatkiem do potraw pozostaje sos czosnkowy. Bez względu na to, czy jest szczyt sezonu zimowego i na południe Polski przyjeżdża wielu turystów, czy bierzemy pod uwagę cały rok, w województwach dolnośląskim, śląskim i małopolskim najbardziej popularna jest kuchnia włoska.

Źródło: Pyszne.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 25.03.2024
Aktualizacja: 25.03.2024