Food Town Flair Challenge w Fabryce Norblina

Udostępnij artykuł

27 i 28 czerwca w Food Town w Fabryce Norblina odbędzie się spektakularne widowisko. Na scenie Gimlet Live największego food hall w Polsce odbędzie się największy na świecie konkurs sztuki flair – czyli najbardziej widowiskowych pokazów barmaństwa. Za sprawą najlepszych z najlepszych butelki, shakery i inne akcesoria wzbiją się w powietrze i – wirując w rytm muzyki – stworzą niezapomniane show. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, więc każdy będzie miał możliwość podziwiania barmańskich mistrzów.

O zwycięstwo w Food Town Flair Challenge powalczy 50 wybitnych barmanów z całego świata, w tym 20 z Polski. Swój udział potwierdzili m.in. Roman Zapata z Argentyny, Eric Yu z Tajwanu, Denis Trifanovs z Łotwy, Michael Moreni z Włoch, a także zawodnicy z Meksyku czy Stanów Zjednoczonych. Polskim faworytem w stawce jest ubiegłoroczny Mistrz Świata IBA (International Bartenders Association), Kacper Smarz.

Food Town Flair Challenge przyniesie nie tylko ekscytujące emocje, ale także atrakcyjne nagrody.
Pula do podziału między 10 najlepszych wynosi 10.000 euro. Zwycięzca konkursu otrzyma 4.000
euro. Warto jednak podkreślić, że przyznane zostaną dodatkowe wyróżnienia w kategoriach Best
Coctail, Best Female i Best Polish Bartender. Ten ostatni reprezentować będzie nasz kraj na
corocznych finałach Międzynarodowej Federacji Barmanów (IBA). Konkurs ten odbędzie się
w Rzymie między 28 listopada do 2 grudnia. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży
bartendingowej.

Popularność „Flair” – spektakularnej sztuki barmańskiej – ma swoje korzenie w filmie „Koktajl”
z 1988 roku, w którym Tom Cruise wcielił się w rolę młodego barmana, wirtuoza przyrządzania
kolorowych napojów. Biorąc pod uwagę, kto weźmie udział w warszawskim konkursie, jego poziom
nie będzie odbiegał od filmowych popisów gwiazdy Hollywood. Rywalizacja w sali Gimlet w Food
Town rozpocznie się we wtorek, 27 czerwca, o godzinie 14:00. Każdy z 50 uczestników
zaprezentuje swoje umiejętności w wyjątkowym pokazie. Po zakończeniu zmagań trzyosobowe,
jury wyłoni 10 finalistów. Ostateczna rozgrywka pomiędzy najlepszymi w Food Town Flair Challenge
rozpocznie się w środę (28 czerwca) o 20:30.

Występy uczestników oceni międzynarodowe jury, które stworzą autoryzowani sędziowie World
Flair Association (WFA): Luca Valentin z Rumunii jest trzykrotnym mistrzem świata flair i jednym z
najlepszych zawodników flair w historii; Andy Collinson z Wielkiej Brytanii to założyciel WFA i
właściciel agencji Ace Bar Events; Neil Garner z Wielkiej Brytanii jest członkiem legendarnej grupy
Bar Wizards, bar operatorem i byłym topowym zawodnikiem flair. Dodatkowo, w środowym finale
dołączą do nich trzej sędziowie degustacyjni: Patryk Kowalski – Brand Ambasador Dewar’s, Artur
Wawrzyszczak – wiceprezydent SPB oraz Ewelinę Figiel – Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company prowadzącej między innymi bary Food Town, Amar Beirut, MOXO, Bibi’s oraz Stacja Food Hall w Gdańsku.

Organizatorem Food Town Flair Challenge jest międzynarodowy sędzia WFA i trener, Tomasz Małek – zwycięzca 66 konkursów barmańskich na całym świecie, czterokrotny Mistrz Roadhouse World Final oraz 4-krotny zwycięzca międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam. Tomasz Małek to także Beverage Director grupy Bar Management Company prowadzącej bary w Fabryce Norblina w Food Town, Amar Beirut, MOXO i Piano Barze oraz Bibi’s, a także w Stacji Food Hall w Gdańsku.

Bardzo cieszymy się, że WFA Grand Slam wraca do Polski po tylu latach i że odbędzie się właśnie w Food Town w Fabryce Norblina. Nie wszyscy wiedzą, że historia w pewien sposób zatacza koło, ponieważ jeden z pierwszych polskich shakerów do koktajli powstał pomiędzy 1912 a 1915 rokiem właśnie w zakładach przy ul. Żelaznej, w których dziś znajduje się Fabryka Norblina. Będzie mnóstwo emocji, atrakcji, konkursów dla gości, a każdy dzień zwieńczy szalone after party muzyczne i gastronomiczne. To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów i ciała. Wstęp jest wolny, więc zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanychmówi Tomasz Małek, organizator Food Town Challenge.

Warszawskie wydarzenie ze strony Food Town poprowadzą Adam Grądziel – Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company oraz Marek Posłuszny – jeden z najlepszych barmanów flair na świecie. Adam Grądziel to autor książki “Święty z Bostonem”, finalista i laureat wielu prestiżowych konkursów koktajlowych, natomiast Marek Posłuszny to czterokrotny Mistrz Świata w sztuce flair (trzykrotnie IBA, raz Roadhouse World Final), właściciel agencji barmańskiej Flair Factory, sędzia, trener oraz public speaker.

Food Town Flair Challenge jest trzecią – po konkursach w Helsinkach i greckim Zante – tegoroczną odsłoną w cyklu WFA Grand Slam. Aktualnym liderem barmańskiej rywalizacji jest Dennis Trifanovs z Łotwy. Za nim w klasyfikacji plasuje się Włoch, Michael Moreni, a na trzecim miejscu jest Roman Zapata z Argentyny – wszyscy trzej zawodnicy spotkają się również w Warszawie.

ŹródłoFood Town Fabryka Norblina

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 20.06.2023
Aktualizacja: 21.06.2023