Zlokalizowany przy ul. Mogilskiej hotel zdobył uznanie turystów i gości za kreatywny design skoncentrowany na motywie przewodnim wnętrz oraz nowoczesne i odpowiedzialne środowiskowo rozwiązania. Dodatkowo obiekt może pochwalić się platynowym certyfikatem LEED za zaangażowanie w ekologię oraz kreowanie współczesnego oblicza hotelarstwa i branży nieruchomości.
Żywa historia z myślą o środowisku
ibis Styles Kraków Centrum otworzył drzwi dla pierwszych gości jesienią 2021 roku. Jego częścią są także nowoczesne rozwiązania w codziennym funkcjonowaniu hotelu, które zdobyły uznanie w procesie certyfikacji LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), najpopularniejszego na świecie i drugiego w Polsce systemu wielokryterialnej oceny budynków. Już w momencie otwarcia, krakowski hotel otrzymał 82 na 110 punktów, co przełożyło się platynowy certyfikat. Certyfikację przyznaje U.S. Green Building Council – amerykański odpowiednik Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego (PLGBC).
Historia jest elementem, który znajduje się w sercu motywu przewodniego naszego hotelu. Jednym z celi, jaki stawialiśmy sobie przy rozpoczęciu działalności były proekologiczne rozwiązania i ochrona środowiska, tak by dawać przykład naszym gościom i pozostałym hotelarzom, ale także dbać, aby historię mogła wciąż pozostawać żywa – podkreśla Anna Mida, dyrektor hotelu ibis Styles Kraków Centrum. – To dla nas niesamowity zaszczyt i ogromne uznanie, że już od pierwszych dni funkcjonowania mogliśmy pochwalić się tak prestiżowym oraz uznanym na całym świecie certyfikatem. To doskonałe potwierdzenie, że nasza wizja i misja znajdują uznanie, a także pozwala wpływać nam na tworzenie dobrych praktyk dla całej branży hotelarskiej, turystycznej czy nieruchomości.
Wśród ekologicznych rozwiązań, jakie goście mogą znaleźć w ibis Styles Kraków Centrum znalazły się miejsca do ładowania i parkowania samochodów elektrycznych oraz szeroko dostępne parkingi dla rowerów, zachęcające do nieemisyjnej komunikacji. Zamontowane w całym hotelu oświetlenie LED oraz czujki w przestrzeniach wspólnych wpływają na zminimalizowanie zużycia energii. Specjalne kamienie rozmieszczone na dachu hotelu odbijają światło słoneczne, zaś szklenie o wysokich parametrach chroni przed przenikaniem nadmiernego światła do wewnątrz, co wpływa na utrzymanie optymalnej temperatury wewnątrz hotelu i zmniejszenie poboru energii do klimatyzacji. Co więcej, hotel monitoruje na bieżąco zużycie dwutlenku węgla i wody, zmniejszając wykorzystanie wody w obiegu. Do tego warto dodać roślinność niewymagającą podlewania i współpracę z lokalnymi dostawcami i producentami.
Źródło: ibis Styles Kraków Centrum
Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.