Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona preeliminacjami. W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie sześciu kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.
Do preeliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał dwa szczegółowe przepisy potraw opatrzone zdjęciami. Kandydaci mieli przygotować dwa dania: mięsne i wege. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż polscy kucharze mają ogromny potencjał i wyobraźnię kulinarną.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, wytypował ośmiu szefów kuchni do preeliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland 2019. Poniżej podajemy nazwiska szefów w kolejności alfabetycznej:
- Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion we Wrocławiu
- Ernest Jagodziński, restauracja Autentyk – Kuchnia i Ludzie w Poznaniu
- Jakub Kasprzak, restauracja Sezony
- Patryk Kwieciński, własne bistro niebawem
- Krzysztof Nawrocki, restauracja Karczoch w Konstancinie Jeziorna
- Michał Stężalski, restauracja Szara Gęś w Krakowie
- Patryk Studziński, Radisson Blu Hotel w Krakowie
- Mateusz Suliga, Hotel Unicus Palace w Krakowie
Wszystkim szefom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu
Preeliminacje odbędą się pod koniec czerwca 2019 roku w Akademii Kurta Schellera.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.