Szacuje się, iż gdyby zabrakło zapylania roślin uprawnych przez pszczoły, w ciągu roku wartość produkcji rolnej w naszym kraju byłaby niższa o około 4 mld złotych. Rola pszczół w ekosystemie jest ogromna i coraz więcej osób interesuje się tą tematyką – m.in. pracownicy hoteli Accor w Polsce i na Węgrzech.
Hotele grupy Accor są współwłaścicielami ponad 30 uli
30 proc. produktów spożywczych istnieje dzięki zapylaczom – m.in. pszczołom, które stanowią 70 proc. ogólnej liczby zapylaczy. Aktualnie, największym zagrożeniem dla pszczół jest rosnące zużycie trujących pestycydów i herbicydów stosowanych w rolnictwie przemysłowym.
– Pasieki i pszczelarstwo miejskie powstało, jako odpowiedź na to, że środowisko na wsi – z racji ilości stosowanych toksycznych pestycydów, jest dziś bardziej zanieczyszczone chemią i opryskami niż tereny miejskie. Pszczoły z Trójmiasta są zdrowsze i nie chorują – tłumaczy Tomasz Wojtiuk z firmy Beeup.pl, pszczelarz i członek Polskiego Związku Pszczelarskiego z którym współpracują hotele grupy Accor.
Polska: Trójmiato, Warszawa, Łódź i Wrocław
W Trójmieście, Novotel Gdańsk Marina, Sofitel Grand Sopot oraz Mercure Gdynia Centrum nawiązały współpracę z pszczelarzem zrzeszonym w Beeup.pl i zaadoptowały kolejne trzy ule będące domem dla blisko 200 tys. pszczół, które są pod czujną opieką profesjonalnego pszczelarza. Wytworzony miód jest nie tylko oferowany gościom hoteli Accor na śniadanie, lecz także sprzedawany w hotelowych butikach.
– W codziennej pracy, dbamy, aby produkty, z których przygotowywane są potrawy w hotelach Accor były jak najbardziej naturalne i pochodziły od lokalnych dostawców. Adoptacja tych uli była dla nas naturalną decyzją, która daje nam okazję, aby zaangażować się w proces nie tylko wytwarzania naturalnych produktów, ale i edukację. Nasz miód to doskonała okazja do opowiedzenia gościom o tym jak ważne jest dla nas wszystkich dbanie o otaczającą nas przyrodę – tłumaczy Joanna Wolny, zastępca dyrektora hotelu Mercure Gdynia Centrum.
ŚWIAT HOTELI: sierpień – wrzesień 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Z kolei, rodzina hoteli ibis z Warszawy i Łodzi – ibis Warszawa Stare Miasto, ibis Warszawa Reduta, ibis Warszawa Ostrobramska, ibis Warszawa Centrum, ibis budget Warszawa Reduta, ibis budget Warszawa Centrum, ibis Styles Warszawa Centrum oraz ibis Łódź Centrum, od maja 2019 r., jest współwłaścicielem trzech uli w pasiece w Parku Traugutta w Warszawie. Pszczele hotele są pomalowane i oznakowane zgodnie z trzema markami hoteli z rodziny ibis. Miód wytworzony przez pszczółki w hotelikach jest serwowany gościom hoteli ibis na śniadaniach.
Natomiast, siedem wrocławskich hoteli grupy Accor – Sofitel Wrocław Old Town, Novotel Wrocław Centrum, Novotel Wrocław City, Mercure Wrocław Centrum, ibis Wrocław Centrum, ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion zdecydowały się zasponsorować siedem uli w pasiece pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia gdzie każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym innemu hotelowi.
Właściciel pasieki opiekuje się ulami z najwyższą starannością, zgodnie ze sztuką pszczelarską. W ramach współpracy, w każdym z hoteli organizowane są animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiada, dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Węgry: ponad 19 uli w Budapeszcie
W czerwcu 2019 r., 19 uli stanęło w okolicy hotelu ibis Budapest Citywest, który otoczony jest pięknym, cichym ogrodem sprzyjającym pszczołom. Tutaj, ule są pod opieką profesjonalnego pszczelarza – pana Csaba Tornyossy.
– Zespoły hotelowe w grupie Accor są świadome wyzwań środowiskowych. Dobrze znają strategię pro-ekologiczną firmy i program Planet 21. Chcą się angażować i mieć wpływ na to, w jaki sposób prowadzimy biznes hotelowy. Nie mają obaw przy zgłaszaniu nowych inicjatyw, rozwiązań i pomysłów, które następnie pozytywnie wyróżniają nas w branży. Wrażliwość ekologiczna będzie niebawem silną przewagą konkurencyjną w hotelarstwie – dodaje Katarzyna Nowak, Corporate PR & CSR senior manager w Grupie Orbis i Accor w Polsce i Europie Wschodniej.
Ze statystyk opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że liczba pni pszczelich – czyli zasiedlonych uli, i profesjonalnych pszczelarzy w Polsce wzrosła o ponad 5 proc. i 8,6 proc. w latach 2017-2018. Według raportu Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2020-2022 z marca 2019 r., produkcja miodu w Polsce na koniec 2018 r. wzrosła o 46 proc. w porównaniu do poprzedniego roku. Rozwijające się pszczelarstwo miejskie ma swój wkład w te wzrosty gdyż blisko 70 proc. wszystkich pasiek w Polsce stanowią pasieki małe – mające do 20 uli.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione