Kim jest najlepszy barman w Polsce?

Udostępnij artykuł
Najlepsi barmani i kelnerzy w Polsce ponownie staną w szranki w ramach Piwnej Akademii Książęcego oraz nowej formule Akademii Czeskiego Servingu marek Pilsner Urquell oraz Kozel! Pierwsze warsztaty w ramach obu wydarzeń odbyły się w stolicy Dolnego Śląska, Wrocławiu. Na ich zwycięzców czeka udział w wielkich finałach wydarzeń, które będą mieć miejsce w grudniu 2019 roku w Warszawie.

Piwo to trunek, po który od tysięcy lat sięgają niezliczone wręcz rzesze ludzi na całym świecie. Bogata historia złocistego napoju wiąże się także z licznymi rytuałami i zwyczajami związanymi z jego odpowiednim podawaniem. Ten swoisty piwny savoir-vivre i wiedza na temat serwowania jest szczególnie przydatna dla kelnerów i barmanów, którzy każdego dnia podają spragnionym setki kufli pełnych pysznego piwa.

Kompania Piwowarska od lat dba o to, aby z nalewania i podawania piwa uczynić prawdziwą sztukę. Dlatego 20 maja ruszyła III edycja Piwnej Akademii Książęcego, zaś dzień później Akademia Czeskiego Servingu 2019. W ramach specjalnych warsztatów wyłonimy najlepszych barmanów
i kelnerów w Polsce, na których w wielkich finałach obu akademii czekają mistrzowskie tytuły oraz atrakcyjne nagrody pieniężne. Poszukiwania prawdziwych barmańskich talentów rozpoczniemy we Wrocławiu.

Piwna Akademia Książęcego to wyjątkowy projekt stworzony z myślą o barmanach i kelnerach, którzy odgrywają kluczową rolę w rekomendacji piwa Książęce. Wierzymy, że dobrze wyszkolona załoga, przekłada się na sukces lokalu! Dlatego też już po raz trzeci wyruszamy w Polskę
z ekspertami Akademii Maciejem Chołdrychem i Kubą Wolskim. Przed nami najlepsze połączenia piwa Książęcego z pysznym jedzeniem, potężna dawka piwnej edukacji oraz emocje w walce
o miejsce w Finale Piwnej Akademii Książęcego 2019! Do listopada odwiedzimy 12 największych miast w Polsce.

Po ośmiu edycjach Akademii Barmańskiej Pilsner Urquell do klasyka gatunku, pilznera prosto
z browaru w Pilznie, dołącza ulubione piwo Czechów i jednocześnie najlepiej sprzedający się czeski lager na świecie Velkopopovický Kozel.

Akademia zmienia nazwę na Akademię Czeskiego Servingu. W tej edycji będziemy kładli duży nacisk na czeski serving oraz zagadnienia techniczne przydatne w pracy za barem. Zaskoczymy też wszystkich nowymi konkurencjami. Niezmienna natomiast zostaje miłość do najlepszych czeskich piw oraz duet prowadzących – Sławek Fridel oraz Marcin Ostrowski! Do listopada odwiedzimy 11 największych miast w Polsce.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 23.05.2019
Aktualizacja: 23.05.2019