Lalou zmienia się w wine bar

Udostępnij artykuł

Dotychczas miejsce funkcjonowało jako specjalistyczny sklep z winami. Po remoncie i metamorfozie wnętrza, otwiera swoje drzwi dla gości. Oprócz selekcji win, będzie tu można skorzystać z karty menu, czy napić się kawy speciality. Lalou mieści się na terenie Browarów Warszawskich, a jego założycielem jest Norbert Dudziński, jeden z najbardziej doświadczonych sommelierów w Polsce.

W minionych latach Lalou oferowało butelki gościom indywidualnym, organizowało degustacje dla wielbicieli win oraz dla branży HoReCa, gościło zaprzyjaźnionych producentów z Francji. Magdalena i Norbert Dudzińscy, twórcy miejsca, analogię dla swoich działań widzą w prowadzeniu galerii sztuki tam, podobnie jak w Lalou, działa się w konkretnych kategoriach, reprezentuje wybranych artystów, którzy funkcjonują w określonej estetyce.

Zdecydowaliśmy się podjąć ten krok i otworzyć się jeszcze bardziej dla naszych gości. Zauważyliśmy, że chcą oni spędzać u nas więcej czasu, a jednocześnie widzimy, że rynek win, zwłaszcza tych segmentu premium, dynamicznie się w Polsce rozwija — stąd decyzja o metamorfozie Lalou w wine bar. Sami również czuliśmy potrzebę rozwoju i redefinicji naszego miejsca mówi Magda Dudzińska, współwłaścicielka i managerka.

Odmienione wnętrze

Za jego projekt odpowiadają: Agnieszka Kossowska i Justyna Fabirkiewicz. W lokalu pojawiła się nowa kolorystyka, dominują szlachetne materiały, jak drewno i kamień. Zostały wprowadzone także stylowe dodatki od kultowych projektantów, m.in. unikalne krzesła projektu duńskiego designera Johannesa Andersena – BA113, czy ikoniczne dla Bauhausu włoskie krzesła wg projektu Marta Stama; oświetlenie Gubi; cooler Georga Jensena, portugalska porcelana Vista Allegre z nagradzanej serii Transatlantica czy ceramika od polskich projektantów – Anny Barczentewicz, Justyny Kosmalskiej – Lumo, czy Katarzyny Szczepańskiej – Pure Clay.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2025
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca 2025

Nie tylko wina

Równolegle do zmian wizualnych, poszerza się oferta gastronomiczna. Oprócz najszerszej selekcji win w Polsce, w karcie znajdzie się również ok. 25-30 win na kieliszki, które będą nieustannie rotować. Kolekcję win uzupełnią zimne przekąski, takie jak rilletes z kaczki, pasztet, marynowana skorzonera, czy cykoria z pomarańczą. W Lalou wszystko opiera się o jakość, dlatego również kawa nie ustąpi swoim poziomem od alkoholi. Wine bar pracuje na ziarnach single origin wypalonych w kooperacji z Hub Runway, w tym o jakości konkursowej. W Lalou będzie można również skorzystać z karty wód mineralnych w ofercie znajdują się m.in. norweski Voss, portugalska Healsi, czy francuski Chateldon.

Lalou powstało z pasji do win, a selekcja w pierwszym miesiącu działania obejmuje ponad 900 etykiet od topowych producentów. O jej jakość i stały rozwój dba codziennie zespół trzech bardzo doświadczonych sommelierów: Jakub Filipek, Damian Zakrzewski oraz założyciel Lalou Norbert Dudziński, który przez 3 lata pracował w trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze.

To, co oferuje Lalou, jego zespół, a także nowe, bardzo osobiste wnętrze stanowią połączenie, które zaspokaja oczekiwania różnych odbiorców wina.

Chcemy, żeby Lalou wpisało się wyraźnie w już całkiem różnorodny i ekscytujący warszawski rynek. Przez ostatnie lata włożyliśmy w to miejsce nie tylko naszą wiedzę i doświadczenie wyniesione z topowych restauracji, ale przede wszystkim serce i gościnność, które są dla nas nieodłącznym elementem wysokiej gastronomii. Mamy nadzieję Was niedługo zobaczyć — mówią Magdalena i Norbert Dudziński, twórcy Lalou.

Lalou pomieści 17 gości. Można przyjść bez rezerwacji lub zapewnić sobie miejsce poprzez DinnerBooking.com. Wine bar czynny jest w godz. 17:00-23:00, w poniedziałki oraz od środy do soboty.

Źródło: Lalou

NEWSLETTER-HORECANET-ZAPISZ-SIE

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.