McDonald’s ma apetyt na nowe restauracje

Udostępnij artykuł

McDonald’s poszukuje zarówno lokali, jak i gruntów. Lokale przeznaczone na działalność gastronomiczną powinny mieć powierzchnię od 350 mkw. do 1 tys. mkw. i być zlokalizowane w większych miastach Polski. Grunty muszą być przeznaczone pod działalność usługową i mieć powierzchnię minimum 3 tys. mkw. Położone powinny być w atrakcyjnych lokalizacjach w całej Polsce.
Jak już podawał portal Horecanet.pl, McDonald’s wkrótce otworzy kilka nowych restauracji w naszym kraju, m.in.: w Galerii Twierdza w Kłodzku, w Polkowicach, w Jankach, przy CH Olimp w Lublinie oraz w miejscowości Błonie pod Warszawą. Ponadto cały czas trwają inwestycje McDonald’s i koncernu Lotos w ramach nowo powstających sześciu Miejsc Obsługi Podróżnych przy autostradach A2 i A4. Obecnie działają już cztery. Pierwsza para – MOP Kozłów i Rachowice w okolicach Gliwic (autostrada A4) – została otwarta w pierwszym tygodniu lutego br., a druga – w Łęce i Policach przy A2 – dwa tygodnie później. Wszystkie restauracje posiadają część McDrive. Dodatkowo lokale w Łęce i Policach wyróżniają się wydzieloną strefą McCafe. W finalnej fazie przygotowań do otwarcia są dwie kolejne restauracje w dolnośląskich miejscowościach przy autostradzie A4: Witowicach i Oleśnicy Małej.
McDonald’s Polska rozpoczął działalność w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie działa w Polsce około 237 restauracji McDonald’s, które zatrudniają ponad 13 500 osób. 98 z nich to obiekty prowadzone przez 47 licencjobiorców na zasadzie franczyzy.