Podczas świąt wielkanocnych restauracje mają jeszcze większe pole do popisu niż w trakcie Wigilii i Bożego Narodzenia. Goście rezerwują nie tylko stoliki na śniadania wielkanocne, ale też uroczyste, rodzinne kolacje. Oczekują również oferty gotowych dań na wynos, a nawet skomponowania święconki. Jak przygotować atrakcyjne menu wielkanocne?
Menu w restauracji i catering wielkanocny – jak je skomponować
Coraz ładniejsza pogoda i budząca się do życia wiosna zachęcają do wychodzenia z domu, a zbyt krótki czas wolny przed świętami skłania do poszukiwania wielkanocnych smaków na mieście. Wielu gości nie ma czasu na samodzielne przygotowania tradycyjnych dań oraz dekoracji mieszkania. Pragną skupić się na chwilach spędzonych z rodziną w przyjemnej atmosferze bez stresu związanego z gotowaniem i sprzątaniem. Dodać do tego można również wszystkich tych, którzy zdecydowali się spędzić początek wiosny poza domem. Odpowiedzią na te potrzeby są sezonowe, wielkanocne karty dań oraz bogata oferta cateringu.
Wielkanocna oferta restauracji zaczyna obejmować już nie tylko przygotowanie odświętnego posiłku czy gotowych dań na domowe spotkania rodzinne. Wielu klientów poszukuje również możliwości zamówienia koszyczka skomponowanego i udekorowanego przez profesjonalistów. Gotowe święconki zamawia coraz więcej gości, którzy np. nie mają czasu na samodzielne przygotowania do Wielkanocy. Restauracje przygotowują koszyczki na indywidualne zamówienie klienta, który samodzielnie wybiera zawartość spośród dostępnych opcji. Często też oferują one gotowe święconki, zawierające np. jaja z ekologicznego chowu, wybór regionalnych kiełbas czy domowe ciasta.
Co podać na śniadanie wielkanocne
Klasyczne śniadanie wielkanocne opiera się na prostych składnikach, które tradycyjnie znaleźć można w święconce. Podstawą są jaja – symbol nowego życia – które możemy podać na wiele różnych sposobów, sięgając do zwyczajów regionalnych lub standardów kulinarnych. Może stać się ono składnikiem kolorowych, wiosennych sałatek warzywnych, np. nicejskiej z czarnymi oliwkami, anchois i tuńczykiem, pożywnej z wędzonym łososiem, awokado i sosem cytrynowym, czy ziemniaczanej z dodatkiem popularnego w okresie świątecznym majonezu. Jajko można podać również w wykwintnej wersji: rozlewające się z delikatnej koszulki na grzankę z pieczywa lub słodkawej brioszki i łączące z aksamitnym sosem holenderskim. Inną propozycją jest jajecznica z niestandardowymi dodatkami, np. odświeżającymi ziołami lub w wersji regionalnej z wędzonym węgorzem.
W śniadaniowym menu może znaleźć się również śledzia w formie tradycyjnych filetów z mniej lub bardziej klasycznymi dodatkami. Tradycyjną pierzynkę ze śmietany możemy ubić i doprawić np. aromatycznym curry lub zestawić z kwaśnym musem z jabłek. Dobrze komponować się będą również marynowane buraki lub dodatki kaszubskie, czyli suszone śliwki i przecier pomidorowy. Tradycyjne danie możemy zamienić również w ciekawą pastę – np. z ziołami lub suszonymi pomidorami i twarogiem – lub tatar. Nadajmy mu swojskiego lub orientalnego charakteru, dobierając bukiet przypraw i składników dodatkowych. Sprawdzą się standardowe dodatki do tatara: marynowane grzybki, ogórki konserwowe lub kiszone, cebula oraz olej rzepakowy lub lniany, jak również przyprawy azjatyckie lub arabskie.
Zaserwujmy też wersję śniadania na ciepło. Dobrze sprawdzą się przygotowywane własnoręcznie kiełbaski z różnymi dodatkami. Można nadać im indywidualnego, rozpoznawalnego charakteru dzięki przyprawom: jałowcowi, majerankowi i czosnkowi niedźwiedziemu lub podać z sosami. Pasować będzie słodko-kwaśny pomidorowy, szary lub śmietanowy. Doskonałym uzupełnieniem będzie pajda świeżego, swojskiego chleba i kubek aromatycznego żuru lub białego barszczu.
Przystawki i przekąski na Wielkanoc
Śledzie i domowe kiełbaski podawać możemy również jako przystawki podczas uroczystej biesiady świątecznej. Menu wzbogaćmy dodatkowo o tradycyjne galarety z nóżek popularne np. w rejonie Kaszub i Podkarpacia, jak również pasztety mięsne i wegetariańskie. Warto podać do nich różnego rodzaju dodatki: tarty chrzan, robione własnoręcznie ćwikła oraz konfitury i chutneye.
Alternatywą dla tego typu przystawek mogą być wegetariańskie przekąski z warzyw. Kolorowe galaretki, pasztety z pieczonych jarzyn, kremy i pasty do pieczywa na bazie nasion słonecznika, pestek dyni lub orzechów to propozycje, które przypadną do gustu klientom spragnionym świeżości i poszukującym lekkich, wiosennych dań wielkanocnych.
Obiad wielkanocny: zupa i danie główne na Wielkanoc
Główny posiłek wielkanocny najlepiej przygotować z troską o tradycję, ale nie zapominając o nowoczesnych trendach kulinarnych i nie bojąc się eksperymentów z przełamywaniem klasyki. W menu nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu, który udekorować możemy kremowym jajkiem w koszulce, chipsem z wędzonego boczku, a nawet plasterkiem łososia. Pokrojone ziemniaki mogą wystąpić w formie aksamitnego purée nałożonego na środek talerza, udekorowanego jajkiem przepiórczym i oblanego gorącą zupą. Tradycyjny żur lub barszcz biały najlepiej też przygotować na bazie własnego zakwasu, aby od samego początku mieć wpływ na końcowy smak.
Inspirację możemy czerpać z kuchni regionalnych, w których obok popularnego np. na Kujawach żuru, często występuje podawana na ciepło lub zimno zupa chrzanowa. Jej podstawą jest tarty korzeń i serwatka, które dopełnia smak wędzonki, jaj na twardo i chleba.
Co podać na świąteczne danie główne? Powinno ono być ukoronowaniem posiłku. W całej Polsce najczęściej serwuje się wtedy różnego rodzaju pieczenie, wykorzystując np. sezon na kozinę, cielęcinę i gęsinę. Popularne jest także wędzenie mięs np. w dymie olchowym, czy podawanie ich w wersji mielonej i nadziewanej ugotowanymi na twardo jajami.
Ciasta na Wielkanoc
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć domowych ciast, a zwłaszcza drożdżowych bab i mazurków, które kojarzą się z domem rodzinnym i wpisują w regionalne tradycje kulinarne. Są też takim rodzajem deseru, który nie tylko smakuje wszystkim, ale też efektownie się prezentuje. Sprawdzą się nie tylko w menu serwowanym w lokalu, ale też ofercie cateringu oraz gotowych święconek. Można też dowolnie je urozmaicać, np. do ciasta drożdżowego dodając szafranu, wanilii czy skórki pomarańczowej, a do mazurka konfitury różanej, jadalnych kwiatów i smakowego kajmaku.
Dekoracja stołu wielkanocnego
Komponując świąteczne menu, nie zapomnijmy o zaplanowaniu zmian w dekoracjach. W tym okresie postawmy na świeże, jasne kolory oraz żywe rośliny. Pastelowe obrusy i serwety, wiosenne kwiaty i zastawa w neutralnym kolorze to doskonałe tło do dopracowanych pod każdym względem dań, które również muszą prezentować się odświętnie. W dekoracjach niech zapanuje łagodność i konsekwencja, a w przypadku lokali nowoczesnych nawet umiar. Zamiast sztucznych dekoracji, postawmy na bogactwo kwiatów. To one podczas wielkanocnych posiłków tworzą klimat, przypominający o budzącej się wiośnie.
Artykuł powstał we współpracy
z MAKRO Cash and Carry