Menu wigilijne i świąteczne w ofercie restauracji

Udostępnij artykuł
Świąteczne potrawy to najlepsze przykłady modnego w ostatnich latach trendu na comfort food, czyli jedzenia przywołującego ciepłe wspomnienia, kojarzącego się z czystą przyjemnością ucztowania w gronie rodzinnym. Jak zamknąć te wszystkie emocje w dobrze skomponowanym menu świątecznym i przekonać nawet największego tradycjonalistę do złożenia zamówienia na potrawy wigilijne?

Przystawki wigilijne

Na świątecznym stole najczęściej pojawia się wybór kilku do nawet kilkunastu małych przystawek. Królują warzywa w różnej postaci: od świeżych i marynowanych po fantazyjne surówki podawane jako dodatek do innego rodzaju przekąsek. Najczęściej wybieramy również ryby, wśród których głównym bohaterem staje się śledź. Składnik ten daje wiele możliwości interpretacji. Dzięki potrawom z jego wykorzystaniem możemy zaskakiwać gości nie tylko kunsztem przygotowania tradycyjnych wersji potraw, ale też nietypowymi połączeniami smakowymi. Wykorzystać można śmietanę i jabłka, cebulę i olej lniany, ale także suszone pomidory oraz przyprawy korzenne, pierniki i suszone śliwki. Ciekawa może okazać się zabawa formą i podanie klasycznego śledzia jako tatara, np. z kaparami czy marynowanymi grzybkami. Zapominać nie należy również o innych gatunkach ryb, które wspaniale nadają się na innego rodzaju eleganckie przystawki świąteczne. Różnego rodzaju rybne pasztety, roladki, galarety, tymbaliki to doskonałe urozmaicenie oferty potraw wigilijnych na wynos.

Podczas wigilijnej uczty prym wiodą dania jarskie. Nie powinniśmy jednak tylko do nich ograniczać naszej oferty. Okres świąteczny to czas spotkań przy stole, który przedłuża się nawet do całego tygodnia poprzedzającego Sylwestra. Zaproponujmy więc naszym gościom wybór różnego rodzaju pieczonych mięs i pasztetów, które są nieodłącznymi składnikami świątecznych biesiad.

Zupy na wigilię i święta

Gorący, esencjonalny, parujący i czarujący zapachem wywar to najlepszy wstęp do zimowej, wigilijnej kolacji. Polacy kochają zupy i swoją miłość przelewają na bogactwo różnorodnych przepisów i wariacji na temat tego prostego, ale jakże wyjątkowego dania, stanowiącego kwintesencję wybranych składników. Sekretem – niezależnie od receptury i wyboru bohatera dania – jest intensywność smaku, która bierze się z hojności kucharza, wykorzystującego tylko najlepsze produkty w odpowiednich proporcjach do wody. Inspiracje można czerpać z regionalnych kuchni polskich i światowych, rozpoczynając ucztę tradycyjnie, lecz z odrobiną nowoczesnego charakteru.

Modyfikować możemy nawet najbardziej klasyczne wigilijne propozycje. Zupę grzybową, która tradycyjnie występuje w towarzystwie łazanek, możemy podawać w formie wykwintnego cappuccino z delikatną pianką lub delikatnego kremu np. z pudrem z prawdziwków. Jeśli stawiamy na domową, nieskrępowaną atmosferę, zaserwujmy klasyczny wywar z podgrzybków z ziołowym makaronem. Listki estragonu, lubczyku czy natki pietruszki zatopione w domowym cieście będą prezentować się imponująco i odświętnie.

Odrobinę nowoczesnego stylu można również nadać drugiemu wigilijnemu klasykowi, czyli barszczowi czerwonemu. Niech przyjmie formę aksamitnego kremu z dodatkiem sera koziego i orzechów lub pojawi się w parze z kawałkami ryby, np. halibuta, łososia czy karpia. Przy barszczu w tradycyjnym wydaniu zadbajmy o jego moc i intensywny kolor, jak również dodatki w postaci uszek wypełnionych ciekawym farszem. Ten typowy z kapusty lub grzybów możemy zastąpić serem kozim.

Ogromną ilość inspiracji z regionalnych kuchni światowych dostarcza temat zupy rybnej, często podawanej na wigilijnej kolacji. Zdecydować możemy się na francuską bouillabaisse z czosnkiem, pomidorami, oliwą i szafranem, która podawana jest w postaci czystej, przecedzonej z ładnymi kawałkami ryby lub owoców morza na osobnym talerzyku lub ułożonymi w centralnej stronie talerza. Zdecydowanie cięższą zupą rybną jest anglosaski chowder, który zagęszczany jest zasmażką lub śmietaną lub zawiesista, rosyjska ucha serwowana z koperkiem, cytryną i kawałkami karpia.

Korzystajmy również z przepisów polskich kuchni regionalnych. Do najciekawszych propozycji należy przygotowywana na Śląsku moczka. Swój nietypowy smak zawdzięcza ona kompozycji bakalii i orzechów oraz piernika, które zalewa się ciemnym piwem lub rosołem.

Dania główne na wigilię i święta

Polski zwyczaj nakazuje, aby wigilijny posiłek był postny, dlatego na główne danie najczęściej wybierana jest ryba. Wielu gości wybiera tradycyjnego karpia, najczęściej smażonego w chrupiącej panierce. Pragnący odmiany oraz ceniący zdrowe podejście do życia i jedzenia, chętniej wybiorą jednak rybę pieczoną, najlepiej w całości, aby wspaniale zaprezentować ją na półmisku. Planując świąteczne menu, pomyślmy również o gościach, którzy nie przepadają za typowym karpiem wigilijnym i przygotujmy wybór różnego rodzaju ryb, np. dorsza gotowanego na parze z sosem cytrynowym czy łososia pieczonego z pomarańczami.

Chociaż w Polsce w wielu domach podczas wigilii tradycyjnie się pości, nie rezygnujmy z głównych dań mięsnych, które będą doskonałe, by uczcić kolejne dni świąt. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych potrawach świątecznych Włoch, Francji czy Hiszpanii, gdzie podczas uczty je się najczęściej wykwintne pieczenie np. z indyka, dziczyzny, gęsi, kaczki, wieprzowiny czy jagnięciny. Podaje się je zwykle z ziemniakami oraz pieczonymi warzywami i owocami. Drób najczęściej jest też nadziewany, np. kasztanami, jabłkami czy ziołami i cebulą.

Świąteczne ciasta i desery – słodkie zamówienie na wigilię

Świąteczne ciasta i desery to propozycja, którą przede wszystkim powinniśmy umieścić w ofercie dań zamawianych na świąteczny stół. Wielu naszych gości, zajętych przygotowaniami wytrawnych potraw na wigilię, nie znajduje już czasu na upieczenie makowca, keksu czy piernika. Pięknie zapakowane i ozdobione słodkości mogą stać się wizytówką każdej klimatycznej restauracji. Wybierając deserowe propozycje, zdecydujmy się na tradycyjne ciasta oraz pozycje wyjątkowe, dopasowane do profilu lokalu.

Restauracje opierające swoje menu na kuchniach światowych, mogą np. korzystać z tradycji świątecznych danego kraju. W ofercie włoskich knajpek może np. znaleźć się imponująca babka panettone lub ciasteczka cantucci. Lokale hiszpańskie mogą sprzedawać tradycyjny nugat oraz migdałowe ciasteczka, a francuskie – roladę z kremem kawowo-orzechowym bûche de noël. Nie zapominajmy również o Polskich obyczajach i przygotujmy aromatyczny piernik oraz pachnące świętami pierniczki.

Artykuł powstał we współpracy
z MAKRO Cash and Carry
Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 24.11.2017
Aktualizacja: 11.12.2018