Nuta o menu na Walentynki

Udostępnij artykuł

– Miejsca w NUCIE na dzień zakochanych rozeszły się w ciągu kilku minut od uruchomienia rezerwacji na luty – mówi Andrea Camastra, szef kuchni w tej nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji.

Na pierwszym planie pojawiają się tu owoce morza: ostrygi, krewetki czy małże. Skorupiaki idealnie komponują się z winem musujący. Wśród przypraw wskazuje się m.in. szafran i anyż. Jednak same składniki to nie wszystko – aby wyczarować z nich idealne połączenie potrzebny jest kreatywny, nie bojący się eksperymentować szef kuchni.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

nowosci gastronomiczne listopad grudzień 2024 max burgers

Dnia serwowane w NUCIE mają zaskakiwać i wprawiać w stan euforii. Uwielbiam obserwować twarze naszych gości, ich mimika wyraża często więcej niż jakikolwiek komplement opowiada chef Camastra.

Sztuka na talerzu

Estetyka talerza ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i w jaki sposób wpływa on na nasze emocje. W restauracjach z gwiazdką Michelin każdy szczegół, od kształtu talerza po kolor i teksturę składników, jest starannie zaplanowany. Wysublimowane, minimalistyczne dekoracje, takie jak jadalne kwiaty, mikro zioła czy puder, sprawiają, że danie staje się prawdziwym dziełem sztuki i przypomina niekiedy bardziej obraz lub rzeźbę niż tradycyjny posiłek. Czy to nie przesada?

nuta walentynki

Odpowiednie rozplanowanie każdego elementu na talerzu pozwala stworzyć harmonijną i kompletną całość wprowadzającą gości w oszołomienie. Wiele dań można jeść na różne sposoby: smakować części dania osobno lub zestawiać w różne konstelacje tworzone z elementów znajdujących się na talerzu tłumaczy sous-chef z restauracji NUTA, Filip Niewiatowski.

Źródło: Restauracja NUTA

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.