– Miejsca w NUCIE na dzień zakochanych rozeszły się w ciągu kilku minut od uruchomienia rezerwacji na luty – mówi Andrea Camastra, szef kuchni w tej nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji.
Na pierwszym planie pojawiają się tu owoce morza: ostrygi, krewetki czy małże. Skorupiaki idealnie komponują się z winem musujący. Wśród przypraw wskazuje się m.in. szafran i anyż. Jednak same składniki to nie wszystko – aby wyczarować z nich idealne połączenie potrzebny jest kreatywny, nie bojący się eksperymentować szef kuchni.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Dnia serwowane w NUCIE mają zaskakiwać i wprawiać w stan euforii. Uwielbiam obserwować twarze naszych gości, ich mimika wyraża często więcej niż jakikolwiek komplement – opowiada chef Camastra.
Sztuka na talerzu
Estetyka talerza ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i w jaki sposób wpływa on na nasze emocje. W restauracjach z gwiazdką Michelin każdy szczegół, od kształtu talerza po kolor i teksturę składników, jest starannie zaplanowany. Wysublimowane, minimalistyczne dekoracje, takie jak jadalne kwiaty, mikro zioła czy puder, sprawiają, że danie staje się prawdziwym dziełem sztuki i przypomina niekiedy bardziej obraz lub rzeźbę niż tradycyjny posiłek. Czy to nie przesada?
Odpowiednie rozplanowanie każdego elementu na talerzu pozwala stworzyć harmonijną i kompletną całość wprowadzającą gości w oszołomienie. Wiele dań można jeść na różne sposoby: smakować części dania osobno lub zestawiać w różne konstelacje tworzone z elementów znajdujących się na talerzu – tłumaczy sous-chef z restauracji NUTA, Filip Niewiatowski.
Źródło: Restauracja NUTA
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.