Prudnik: hotel Obuwnik został sprzedany

Udostępnij artykuł

Jak informują lokalne media, aktualnie w zakupionym hotelu trwa remont. Odnowiony hotel ma być gotowy jeszcze przed sezonem letnim. Wadium w przetargu na zakup hotelu i restauracji Obuwnik wynosiło 70 tys. zł. Powierzchnia obiektu to 1925 metrów kwadratowych. W hotelu znajdują się pokoje jedno-, dwu- i trzyosobowe. Ponadto do dyspozycji gości są korty tenisowe, boisko, hala sportowa oraz parking. Ceny za dobę w hotelu kształtują się na poziomie od 30 do 90 zł. Restauracja Obuwnik ma 100 miejsc, w menu lokalu znajduje się 20 potraw.

Aktualnie, na terenie miasta Prudnik funkcjonują dwa hotele: Obuwnik oraz Oaza (26 miejsc noclegowych). Pozostała baza noclegowa w mieście to: obiekt Pod wWieżyczką oferujący 56 miejsc noclegowych, Gospodarstwo Agroturystyczne Końskie Zacisze z 15 miejscami, Gospodarstwo Agroturystyczne Leśny Wypoczynek (20 miejsc noclegowych), Gospodarstwo Agroturystyczne Zloty Potok (12 miejsc noclegowych). Gmina Prudnik znajduje się w południowej części województwa opolskiego, u podnóża Gór Opawskich.

W 2009 roku stopień wykorzystania pokoi w hotelach w województwie opolskim wyliczono na 39,2 proc. Natomiast stopień wykorzystania miejsc noclegowych wyniósł 30,9 proc. Z hoteli w woj. opolskim w 2009 r. skorzystało 91029 osób, w tym 24155 turystów zagranicznych. Ogółem udzielono 150507 noclegów, w tym 50198 turystom zagranicznym. Stopień wykorzystania pokoi we wszystkich obiektach noclegowych zbiorowego zakwaterowania w województwie opolskim wyniósł w 2009 r. 34,7 proc.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 13.04.2010
Aktualizacja: 13.04.2010