R&C Union wyróżnione przez GPW

Udostępnij artykuł

Jak czytamy na portalu IPO.pl, Alternatywny System Obrotu w naszym kraju ulega ciągłym przekształceniom, by stać się bardziej konkurencyjnym rynkiem i zachęcić zarówno przedsiębiorstwa, jak i inwestorów do wzięcia udziału w obrocie. NewConnect Lead ma wskazać spółki, które są już gotowe aby zadebiutować na ryneku GPW. Wśród 16 wybranych spółek znalazła się tylko jedna spółka gastronomiczna – R&C Union SA. Firma jest 56. spółką, która zedebiutowała na rynku New Connnect. Debiut miał miejsce 25 czerwca 2008 roku. Kurs otwarcia na pierwszej sesji spółki wynosił 11,75 zł, by spać obecnie do poziomu ok. 4 zł. 
Spółka R&C Union jest właścicielem sieci restauracji Sioux oraz klubów – restauracji muzycznych Lizard King. Najnowszą marką spółki są lokale Fever. Jak już informowaliśmy, obecnie dla sieci priorytetem jest przyrost liczby restauracji i klubów muzycznych w ramach którejkolwiek z prowadzonych przez spółkę sieci. W związku z tym, firma intensywnie szuka nowych, atrakcyjnych lokalizacji w których inwestycja zapewniałaby oczekiwaną przez akcjonariuszy stopę zwrotu. Prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości lokale spółki pojawią się również w Warszawie. R&C Union posiada obecnie dwadzieścia trzy działające lokale, w tym piętnaście restauracji Sioux, sześć klubów Lizard King oraz dwa kluby muzyczne – restauracje Fever. W 2008 roku przychody firmy R&C Union wyniosły 14 mln zł (wzrost o 57 proc. w stosunku do roku poprzedniego), a zysk netto osiągnął 1,75 mln zł (1,23 mln zł w 2007 r.).

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 14.04.2010
Aktualizacja: 14.04.2010