Revolution-Tech: cały obiekt oświetlony diodami

Udostępnij artykuł

Zdaniem Adama Będkowskiego, poza zastosowaniem tego typu oświetlenia w holach czy korytarzach, LED-y świetnie sprawdzają się w salach bankietowych czy konferencyjnych, gdzie mogą być stosowane jako oświetlenie dekoracyjne, użytkowe, jak również sceniczne. Przy zastosowaniu odpowiednich systemów sterowania LED zgodnych z sygnałem DMX można podłączyć oświetlenie do sterownika scenicznego i dynamicznie kontrolować oświetlenie (np. odpowiednio zmieniając kolorystykę sali w zależności od przebiegu prezentacji, szkolenia itp.) Wyposażając hotel w LED-y, należy pamiętać aby zakupić produkt dobrej jakości. – Tani" producenci często "podkręcają" moc niskiej mocy diod, przez co w momencie zakupu produkty świecą tą samą mocą, a często nawet mocniej od produktów markowych. Niestety podniesienie mocy diody nawet o 10 procent powoduje drastyczny spadek jej czasu życia oraz mocy świecenia w krótkim czasie. Mówiąc prościej, dioda starzeje się kilkukrotnie szybciej niż powinna, przez co oświetlenie, które miało służyć latami już po roku może być do wymiany – wyjaśnia Adam Będkowski.
Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 19.03.2010
Aktualizacja: 19.03.2010