Rozgrzać i poprawić nastrój

Udostępnij artykuł

Zdaniem Iwony Sokół, menedżera spa w hotelu Wierchomla Ski&Spa Resort, w okresie jesienno-zimowym najlepiej sprawdzają się zabiegi o działaniu ujędrniającym, nawilżającym i anty-age, które wzmacniają skórę i poprawiają jej wygląd. Hotel Jawor na zimę oferuje przede wszystkim zabiegi rozgrzewające, pobudzające energię witalną z zapachami, które kojarzą się z ciepłem – wanilią, czekoladą, miodem, imbirem i cynamonem.
Regeneracja i odżywienie
W okresie jesiennej słoty czy zimowych przymrozków szczególnie polecamy dwa zabiegi na ciało: działający na zmysły o nazwie Czekoladowa Rozkosz oraz Słodycz Lata, aby jak najdłużej zatrzymać słoneczny czas – mówi Aleksandra Pająk z hotelu Spa Jawor. Regenerująco-relaksująca Czekoladowa Rozkosz poprzedzona jest gruboziarnistym peelingiem zawierającym drobinki łupinek kakaowca, który pozostawia skórę gładką i dobrze oczyszczoną. Następnie nakładana jest ciepła maska czekoladowa, w której skład wchodzi prawdziwa gorzka czekolada oraz olej ze słodkich migdałów. Zabieg eliminuje zmęczenie, poprawia nastrój poprzez wprowadzenie w świat zapachu, ciepła i dotyku. Poprawia też wygląd skóry, która staje się gładka, nawilżona i pachnąca czekoladą na długo po zabiegu. Uwieńczeniem całości jest pielęgnacja końcowa, czyli nałożenie kremu mleczno-czekoladowego, który stanowi „deser” dla skóry – odżywia i potęguje efekty działania maski. Za zabieg trwający 1,5 godziny klient płaci 230 zł.
Drugi z polecanych na zimę zabiegów – Słodycz Lata – ma działanie odżywczo-wygładzające. On również jest poprzedzony słodkim peelingiem cukrowym, który oczyszcza i natłuszcza skórę. Następnie nakładana jest maska, w skład której wchodzi miód połączony z solami z Morza Martwego. Maska pobudza naturalną eksfoliację, odżywia, regeneruję skórę przesuszoną, wymagającą intensywnego nawilżenia. Na zakończenie zabiegu zostaje wmasowana w skórę pielęgnacyjna oliwka, która składa się z oleju z orzeszków makadamia oraz aromatu limety i pomarańczy. Cena zabiegu wynosi 200 zł.
Dotlenianie i wyszczuplanie
Hotel Wierchomla przygotował dla gości zabieg dotleniający przeznaczony dla osób przebywających długo w pomieszczeniach ogrzewanych (cera jest przesuszona) oraz tych, posiadających cerę wrażliwą i naczynkową (zabieg chroni przed szkodliwym działaniem mrozu i wiatru oraz uszczelnia naczynka zniszczone przez wpływ niskiej temperatury). Efektem zabiegu jest dotleniona, młodsza, pełna blasku i zdrowego kolorytu cera. Zabieg trwa godzinę i kosztuje 200 zł.
Goście mogą również skorzystać z zabiegu modelująco-wyszczuplającego na bazie ryżu, który wykonywany jest w kapsule piękności. Jest on polecany zimą ze względu na mniejszą aktywność ruchową. Zawarte w ryżu substancje aktywne regenerują skórę nadając jej gładkości i miękkości, a fito-ekstrakty wspomagają krążenie limfy w organizmie i stymulują metabolizm tłuszczu. Po zabiegu skóra uzyskuje prawidłowe napięcie. Działanie wzmocni koloroterapia wykonywana w kapsule piękności, która dodatkowo poprawia nastrój i samopoczucie psychiczne. Godzinny zabieg kosztuje 270 zł.
W ofercie hotelu znajduje się także zabieg o nazwie Leśna Rozkosz. Wykonywany jest na bazie koncentratu z owoców leśnych i przeznaczony szczególnie dla tkanek dotkniętych cellulitem oraz kruchością naczyń. Jest doskonały w sezonie zimowym przy słabej aktywności ruchowej, dzięki działaniu ochronnemu, wzmacniającemu oraz wyszczuplającemu. Świeże, owocowe zapachy poprawiają samopoczucie oraz relaksują. Zabieg kosztuje 150 zł.
– W okresie zimowym polecamy również zabiegi pielęgnacyjne na dłonie, dzięki którym będą one chronione przez mrozem oraz na stopy, które ze względu na zakryte obuwie, są często w tym czasie zaniedbywane. Potem latem ciężko jest przywrócić im świeżość i miękkość. Warto również korzystać z sauny, która wzmocni układ odpornościowy, ogrzeje wychłodzony organizm, a także wpłynie na wygląd sylwetki– dodaje Iwona Sokół, menedżer spa w Wierchomli.
Piwny relaks
Spa w Wierchomli przygotowało również specjalną ofertę dla mężczyzn – kąpiel piwną. Jest to sposób na szybkie, przyjemnie poprawienie nastroju w szare i zimne dni. Piwo kąpielowe jest całkowicie naturalnym produktem na bazie substancji aktywnych zawartych w dwutlenku węgla, drożdży piwnych, chmielu i alkoholu. Kąpiel relaksuje, usuwa stres, rozluźnia pory, obniża ciśnienie, a także pozytywnie wpływa na układ krążenia, zapobiega bólom migrenowym wywołanym kiepskimi warunkami atmosferycznymi. Zawarte w piwie witaminy grupy B, proteiny oraz sacharydy wzmacniają układ odpornościowy. Za kąpiel trwającą 20 minut gość płaci 60 zł. Piwne kąpiele ma w swojej ofercie również hotel Diament w Ustroniu. Zabieg jest tu połączony z degustacją.
Poprawić nastrój
– W okresie zimowym, kiedy brakuje nam energii a pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu warto udać się do SPA i wesprzeć organizm w odzyskaniu witalności. Spośród wielu zabiegów proponowanych w SPA kompleksu Termy Medical Warmia Park warto wyróżnić te, które ze względu na swoje działanie pomogą nam zrelaksować się oraz odzyskać wigor – mówi Marzena Milik z hotelu Termy Medical Warmia Park w Pluskach. Szczególnie zimą warto zanurzyć się w pobudzającą aromatyczną kąpiel ziołową, w wannie z hydromasażem i koloroterapią z ziołami takimi jak lawenda, rozmaryn, czarny bez oraz cennym olejkiem kąpielowym. Ma ona działanie pobudzające krążenie, równoważące i poprawiające nastrój. Na uwagę zasługują z pewnością: rozgrzewający masaż Pantai Luar (ciało poddawane jest działaniu stempli owocowo-ziołowych rozgrzanych do temperatury 140oC) oraz orientalny rytuał Hammam (peeling z masażem w pianie mydlanej). Pozytywnie na stan ciała i ducha wpłynie również Kremowy Rytuał Kleopatry. To mieszanka sławnego ceremoniału kąpielowego oraz najnowocześniejszej techniki aplikacji. Zabieg Kleopatra działa na skórę nawilżająco, równoważąco oraz pielęgnująco. Dzięki dużej zawartości olejków pielęgnacyjnych, witamin i minerałów skóra jest optymalnie zasilona w składniki, staje się gładka i delikatna. Zimą zbawienny dla ciała jest także orientalny zabieg z glinkami wulkanicznymi w kabinie parowej Rrasul. Dzięki jego działaniu możemy całkowicie rozluźnić się i zrelaksować.
Ciepło-zimno
– Polecamy również vouchery z linii „Ciepło-zimno”, które są tak skomponowane, by kompleksowo zadbać o ciało oraz samopoczucie w czasie ograniczonej wydolności psychofizycznej organizmu. Spośród należących do tej linii voucherów, na zimę polecamy: „Podaruj mi trochę słońca” (to propozycja dla tych, którym brakuje przyjemnych promieni słońca, pragną rozgrzać się i zrelaksować w saunie oraz dzięki oferowanym zabiegom.) oraz „Trochę orientu, szczypta pikanterii” (idealne dla oczyszczenia i odnowienia sił witalnych organizmu). Vouchery wzbogacone są elementami kulinarnymi, by każdy z nich mógł być ucztą dla wielu zmysłów – dodaje Marzena Milik. W Polsce tylko ten hotel ma w swojej ofercie zabieg Aqua Musicale, podczas którego ciało ulega stanowi nieważkości, gdyż słona woda utrzymuje je na powierzchni. Zasolenie wody oraz podwodny dźwięk powodują głębokie, kojące odprężenie. Muzykę płynąca z podwodnych głośników ożywia woda dając efekt pełniejszego jej odbioru. Leżąc na wodzie goście odbierają muzykę w niepowtarzalny sposób, także ”przez skórę”.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.04.2010
Aktualizacja: 21.04.2010