Rozświetlić przestrzeń

Udostępnij artykuł

Na światło należy spojrzeć z dwóch punktów widzenia. Pierwszy, to jego użyteczności. Światło, jako element oświetlający miejsce wykonywania określonych czynności. Drugi, jako środek za pomocą, którego tworzony jest klimat, nastrój, dobre samopoczucie osób przebywających w danym miejscu.
Światło ciepłe i zimne
Aby światło było użyteczne, rodzaj i typ zastosowanego oświetlenia musi być dostosowany do funkcji spełnianej przez pomieszczenie. Inne zadania stawiane są światłu w holu wejściowym, inne w recepcji, pokojach gościnnych, salach konferencyjnych, restauracjach czy kawiarniach. Zharmonizowanie pomieszczenia i światła jest bardzo istotne. Aby właściwie dobrać oświetlenie należy znać: przeznaczenie pomieszczenia (jaką będzie spełniało funkcję, jakie czynności będą w nim wykonywane i w których jego miejscach) oraz wystrój pomieszczenia (jego kolorystykę i styl: czy mamy do czynienia z bogactwem elementów zdobniczych, czy surowością formy plastycznej).
Od wystroju wnętrza uzależnione są kształty stosowanych opraw. Natomiast przeznaczenie pomieszczenia będzie określało rodzaj oświetlenia, typ zastosowanych źródeł światła oraz ich lokalizację i moc. Np. w sali konferencyjnej zastosujemy neutralnie białe światło (temperatura barwowa 4000K), a w pokoju hotelowym światło ciepłe (2700-3000K).
Podstawowe zasady to: oświetlać miejsce pracy, obszar, w którym odbywa się wykonywanie określonych czynności wymagających oświetlenia, rozświetlać przestrzeń, aby nie powodować zbyt dużych różnic w ilości światła w jednym pomieszczeniu (duże różnice, większe jak 1÷5, wywołują nadmierną pracę źrenicy w gałce ocznej, która chce dostosować się do tych zmiennych warunków, skutkuje to zmęczeniem) oraz zminimalizować efekt olśnienia, czyli występowania jaskrawych punktów świetlnych w obrębie miejsca pracy wzrokowej.
Odstępstwa od tych zasad mogą wystąpić w pomieszczeniach „specjalnych”, gdzie klimat odgrywa najistotniejszą rolę, czyli np. w kawiarniach i klubach. Jeżeli występują pomieszczenia o zmiennej funkcji, to również oświetlenie powinno dawać możliwość zmiany i dostosowania go do nowych wymogów. W takich pomieszczeniach można zastosować kilka obwodów oświetleniowych załączanych osobno w zależności od potrzeb danej sytuacji.
Optymalizacja oświetlenia
Typowym pomieszczeniem, które w krótkim czasie może zmieniać swoje wymogi, co do oświetlenia, jest sala konferencyjna. Jeśli odbywa się w niej dyskusja prowadzona w grupie osób, to całe pomieszczenie powinno być równomiernie oświetlone tak, by wszyscy uczestnicy spotkania byli w jednakowym świetle. Może też się zdarzyć, że w sali odbywa się pokaz, w którym jedna czy kilka osób przedkłada propozycje szerszej grupie słuchaczy. Wówczas silniejsze światło powinno padać na osoby prezentujące, a mniejsze na widownię. Sala konferencyjna często też służy, jako mała sala kinowa, w której za pomocą rzutników multimedialnych odbywa się projekcja filmu czy slajdów. W takiej sytuacji ściana z ekranem, na której odbywa się projekcja nie powinna być wcale oświetlona, natomiast pozostała część wnętrza powinna pozostawać w półmroku.
Optymalizacja oświetlenia w hotelu powinna sprowadzać się do zapewnienia jego funkcjonalności i dostosowania stylem do wystroju wnętrza. Nie bez znaczenia jest spojrzenie na późniejsze koszty eksploatacyjne związane z opłatami za energię elektryczną. Najbardziej racjonalnym rozwiązaniem, do większości zastosowań, jest wykorzystanie świetlówek w układach elektronicznych, które przy małym poborze prądu dają dużą ilość światła. Szeroka ich gama daje możliwość wyboru, zarówno pod względem jej wielkości i kształtu, jak również jej barwy światła: od ciepłej do zimnej.
Prym wiodą LED-y
W oświetleniu dekoracyjnym prym wiodą LED-y. Dają one możliwość zastosowania ich nawet w trudno dostępnych miejscach. Posiadają najwięcej możliwości w sferze kreowania przestrzeni światłem. W połączeniu z systemami do ich sterowania umożliwiają tworzenie zmieniających się w czasie scen oświetleniowych. Diody w układach z regulacją mogą występować w dwojakiego rodzaju zestawach. Pierwszym RGB, składającym się z diod świecących w barwach: czerwonej, zielonej i niebieskiej. Dzięki odpowiedniemu wysterowaniu jasności świeceniu poszczególnych diod można uzyskać dowolną barwę świecenia. Tak jest np. tworzony obraz w telewizorach – z punktów RGB (czerwonego, zielonego, niebieskiego), które świecą z różną intensywnością tworząc pozostałe barwy. Drugi układ składa się z diod świecących w kolorach: bursztynowym (amber), białym (white) i niebieskim (blue). W skrócie AWB. Taki układ daje możliwość uzyskania światła białego od bardzo ciepłego do bardzo chłodnego. Jest on bardziej wydajny, jeśli chodzi o moc światła białego niż układ RGB. Posiadając oświetlenie z takimi układami możemy praktycznie dowolnie zmieniać barwny wystrój przestrzeni na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczenia czy budynku.Wszystkie te elementy wpływają na wrażenie, jakie gość hotelowy przekaże innym z pobytu w naszym hotelu. Jeśli uda nam się stworzyć u niego niezapomniany, pozytywny obraz, to z chęcią wróci lub zarekomenduje to miejsce.

Przemysław Oziemblewski, autor jest redaktorem serwisu internetowego „Światło i oświetlenie” (www.swiatlo.tak.pl)
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.04.2010
Aktualizacja: 21.04.2010