Startuje jesienna edycja Restaurant Week. Które restauracje warto odwiedzić?

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Po trzech rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu z koktajlem dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł w niemal 400 restauracjach w Polsce.

Czas na edycję, gdzie na pierwszym planie staje zmysł węchu. Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby – każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I o tym właśnie będzie najbliższa edycja Restaurant Weeka #FoodSmellsGood!

Blisko 400 znakomitych restauracji, znanych z wyjątkowej kuchni, przeniesie wszystkich gości zarówno w dalekie zakątki świata gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa. Koniecznie sprawdźcie menu tej edycji i przygotujcie się na najbardziej pachnącą edycję Festiwalu! zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu.

W ramach rezerwacji każdy gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich gości, wersja ~0% – Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Coca-Colę Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Szukasz podpowiedzi gdzie wybrać się na Festiwal? Oto kilka tegorocznych restauracyjnych perełek.

Zapach zwycięstwa w restauracji Food&Ball – Katowice

Z boiska i ekranów telewizorów po mistrzostwo na talerzu. Arkadiusz Milik, znany piłkarz, tym razem podbija zmysły Polaków w swojej katowickiej restauracji przy ul. Kościuszki 229. W ramach przystawki na Festiwalu szef kuchni proponuje focaccię z kaczką, aromatyczną polędwiczkę wieprzową z dyniowym quiche i wyśmienity, czekoladowy deser. W drugim menu wegetarianie znajdą prawdziwą kulinarną perełkę – pachnącą orientem gyozę parmezanową! Czujecie już smak zwycięstwa? Póki festiwalowa piłka w grze, rezerwujcie zanim zabraknie miejsc!

Wejdźcie Do środka, by poczuć, jak pachnie Kraj Kwitnącej Wiśni – Poznań

Restauracja Do środka zachwyci wszystkich entuzjastów orientu. Znajduje się w centrum malowniczej Śródki z widokiem na słynny mural ,,którym zachwycił się cały świat”. A czym zachwyci szef kuchni Piotr Sagan? M.in. pachnącym kolendrą mapo tofu z grzybami shitake, aromatycznym bulionem z kaczki z makaronem i półkulą czekoladową z liczi i migdałami. Wejdźcie Do środka i dajcie się porwać najpiękniejszym zapachom orientu, zanim ubiegną Was inni!

Pachnąca sentymentem klasyka gatunku w Bursztynowa Bistro – Warszawa

Któż nie kocha potraw, których zapach kojarzy się z dzieciństwem i dobrym czasem w gronie najbliższych? To wszystko oferuje mieszczące się przy Nowym Świecie 37 bistro Bursztynowa – niezwykłe miejsce, w którym festiwalowe menu to coś znacznie więcej niż tylko znany smak. To przede wszystkim zapach świeżego masła, które odnajdziecie choćby w przystawce, jaką stanowią szafirowe krewetki z papryczkami padron i kalarepą, czy aromat rubinowego sosu serowego, który towarzyszy filetowi z halibuta i słodki bukiet zapachów szafirowego musu z białej czekolady, podanego na kruszonce z bezą tymiankową i rokitnikiem. Poszukiwacze klasyki – zapamiętajcie ten adres i już dziś zróbcie rezerwację!

Niemożliwe? Takiego słowa nie ma w słowniku Restauracji Niemożliwe – Szczecin

Jesień to czas pachnących grzybów, przepięknych kolorów liści oraz zbierania kasztanów. Jak to połączyć na talerzu? Niby niemożliwe a jednak! Restauracja Niemożliwe w Szczecinie pod wodzą szefa kuchni Adama Mierzwy przygotowała zaskakujące w smaku i przepysznie aromatyczne festiwalowe menu w oparciu o jadalne kasztany, trufle i pysznego boczniaka królewskiego. Wellington z dyni ze szpinakiem a może królik jako danie główne? Jak sami o sobie mówią “zaskakujemy nietuzinkowością i z prostych składników tworzymy cuda”.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/   

Start rezerwacji: 5 września 2023

Termin Festiwalu: 4 października – 12  listopada 2023

Kontakt: iwona@restaurantclub.pl

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Źródło: Restaurant Week

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 28.09.2023
Aktualizacja: 28.09.2023