T-pizza, to spółka, która przed trzema laty przejęła właścicielsko polskie aktywa, należącej do Hiszpanów, globalnej marki Telepizza. Zarządza również w kraju tym znakiem towarowym i ma obecnie 60 restauracji. Jak zapowiada firma, planowane są kolejne otwarcia.
Nowe restauracje T-pizza pojawiły się ostatnio na Śląsku – w Mysłowicach i Sosnowcu. W obu przypadkach są umiejscowione w lokalach własnych spółki, które działają w modelu ajencyjnym. Jednocześnie Spółka ogranicza swoje zasoby w Olsztynie. Z dotychczasowych trzech restauracji pozostaną w tym mieście dwie.
– W tym przypadku konsolidujemy ilość lokalizacji w celu optymalizacji rentowności lokali, w ramach starannie zaprojektowanych stref dostaw. Dwie lokalizacje z powodzeniem obsłużą zamówienia z całego miasta. Przypomnę, że T-pizza blisko 70 procent zamówień w skali sieci realizuje w postaci bezpośredniej dostawy do odbiorców, a ponad 50 procent zamówień składanych jest on-line. Efektywnie realizujemy też nasz projekt 25 minut. Tyle maksymalnie ma wynosić czas dostawy zamówienia do klienta – wyjaśnia Michał Igor Piasecki, prezes zarządu T-pizza.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Optymalizacja działalności operacyjnej T-pizzy to też nowe koncepty restauracji. W tym
tzw. T-Express – lokale o małej powierzchni, ograniczającej się praktycznie do strefy produkcyjnej i wydawczej. Ich działalność nastawiona jest na dostawy bezpośrednie do klientów lub odbiór własny zamówień złożonych on-line.
– Lokali do realizacji tego konceptu poszukujemy obecnie w Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Powinny mieć powierzchnię od 45 do 60 metrów kwartowych powierzchni. Dla pozostałych konceptów T-pizza i T-Trattoria przewidujemy odpowiednio lokale o powierzchni 60-100 m2 i 100-200 m2. Takimi lokalami jesteśmy również zainteresowani w tych miastach. Okres restrukturyzacji spółki dobiegł końca. Teraz skupiamy się na poszerzeniu działań marketingowych, podnoszeniu wolumenu sprzedaży na pizzerię i uruchamianiu nowych placówek. Do końca 2027 r. planujemy osiągnięcie ilości 100 lokali w Polsce – dodaje Michał Igor Piasecki.
Źródło: T-pizza
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.