[POD NASZYM PATRONATEM] 24 września odbyła się 18 edycja degustacji Taste Spain. Wydarzenie wcześniej znane jako Varsovino, to spotkanie producentów wina i delikatesów z Hiszpanii z polskimi importerami, dystrybutorami, sommelierami, restauratorami i przedstawicielami mediów branżowych.
Organizatorzy – Foods & Wines from Spain, marka hiszpańskiego instytutu ICEX oraz Ambasada Hiszpanii – podjęli gości w zaskakującej przestrzeni Muzeum Geologicznego w Warszawie. Eksponowane tam dinozaury i mamuty a także minerały i kamienie półszlachetne okazały się świetnym towarzystwem do degustacji, co doceniła publiczność, która dopisała znakomicie.
Oliwa – ikona hiszpańskiej gastronomii
Hiszpanie zaprezentowali, wśród wielu produktów spożywczych, wybór doskonałych oliw. Ta ikona hiszpańskiej gastronomii była też bohaterką degustacji komentowanej. Degustację oliwy z oliwek poprowadziła Monika Solińska, pierwsza i jedyna w Polsce sommelierka oliwna certyfikowana przez nowojorski “Olive Oil Times” i International Culinary Center w Londynie. Monika przedstawiła najświeższe informacje z hiszpańskiego i światowego rynku oliwy oraz wprowadziła gości w świat profesjonalnej degustacji oliwy na przykładzie 4 odmian oliwek, klasycznych Arbequina (producent: Casas de Hualdo), Picual (Santa Catalina) i Cornicabra (Montes Norte) oraz rzadko spotykanej odmiany Argudell (Vinyes dels Aspres).
Warsztaty krojenia szynki iberyjskiej
Kolejną atrakcją były warsztaty krojenia szynki iberyjskiej. W jaki sposób zrobić to profesjonalnie tłumaczył Jesús Manuel García, mistrz cortador de jamon, specjalnie na tę okoliczność importowany z Hiszpanii.
Jesús M. García ma ponad 20 letnie doświadczenie w swoim fachu. To szczególne zainteresowanie i pasję odziedziczył po swoim ojcu, dzięki któremu pierwsze “kroki” a właściwie cięcia dokonywał już w wieku 14 lat. Uczestnicy warsztatu docenili technikę mistrza i przekonali się, że krojenie szynki to faktycznie nie lada sztuka. Każdy samodzielnie mógł spróbować sił w tym zadaniu. Iberyjską szynkę, czyli tylną wieprzową nogę, przekazał do celów warsztatowych producent DeRaza Iberico.
Technika stosowana przez hiszpańskich mistrzów polega na krojeniu pod odpowiednim kątem jak najcieńszych plastrów, co pozwala na uwolnienie i podkreślenie wyjątkowych walorów smakowych szynki. Przy mistrzowskim cięciu, plaster szynki jest odpowiednio cienki, a przerosty tłuszczu dodatkowo zmiękczają teksturę mięsa, roztapiając się na podniebieniu.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Produkty bezpośrednio od producentów
Obok oliwy i szynki iberyjskiej, goście mogli spróbować 150 gatunków wina i likierów. Gratką dla gości były wina od Arínzano, jednej z najstarszych posiadłości winiarskich w Hiszpanii. Uprawia się tam winorośl od 1055 roku! Wybór produktów dopełniały hiszpańskie sery, w tym Manchego, iberyjskie wędliny oraz słodycze. Takim słodkim frykasem były magdalenki, klasyczne puszyste babeczki – obowiązkowy składnik każdego hiszpańskiego śniadania. Perełką wśród wystawców był producent trufli Manjares de la Tierra. Hiszpania to największy światowy producent tego gastronomicznego skarbu, uwielbianego przez szefów kuchni i smakoszy.
Oprócz produktów, których goście mogli spróbować bezpośrednio od producentów, restauracja WineTu, z największą selekcją win hiszpańskich w Warszawie, przygotowała klasyczny hiszpański poczęstunek. Team WineTu serował gościom chłodnik salmorejo, tortille de patatas, empanadę, grzanki z chistorrą, krokieciki croquetas de jamon i wiele innych tapas. Restauracja WineTu to jedna z kilkunastu w Polsce odznaczona prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain, który potwierdza autentyczny smak i hiszpańską atmosferę, którą kreują u siebie wyróżnione restauracje.
Źródło: Taste It All
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.