Ted-Mark promuje opakowania ekologiczne

Udostępnij artykuł

Ekologia w postaci nowych materiałów wykorzystywanych do produkcji jednorazowych kubeczków, sztućców czy innych plastikowych opakowań także staje się widoczna, ale w obecnej sytuacji ekonomicznej wdrożenie jej na szeroką skalę jest ograniczone ze względu na koszty z jakimi się wiąże, które przekładają się na ostateczną cenę produktów. – Opakowania wytworzone z surowców bio-degradowalnych są dostępne, ale zapotrzebowanie na nie w Polsce w tej chwili jest ograniczone ze względu na poszukiwanie przez klientów oszczędności w każdej dziedzinie, a opakowania wytworzone z powszechnie stosowanych surowców są zdecydowanie tańsze od ekologicznych zamienników. Ponadto rynek gastronomiczny w dużej części wykorzystuje opakowania papierowe i tekturowe bądź z papierowe z niewielką domieszką tworzyw sztucznych i nie generuje przez to znaczącego problemu dla środowiska- podsumowuje Karolina Śmietana.
Rynek opakowań dla gastronomii ściśle wiąże się z rynkiem dań na wynos. Według prognoz firmy Euromonitor, w 2011 r. wartość sprzedaży usług gastronomicznych z dostawą do domu i sprzedaż posiłków klientom na wynos w Polsce wzrośnie w stosunku do 2007 roku o 21,7 mln zł. Jeśli chodzi o liczbę transakcji dokonanych na tym rynku, w 2011 r. ma wynieść ona 5,4 tys., wobec 4,7 tys. w 2007 r.
 

Opublikowano: 19.03.2010
Aktualizacja: 19.03.2010