Tomasz Jaworski z Nosalowego Dworu o śniadaniach

Udostępnij artykuł
[SPECJALNIE DLA NAS] Zgodnie z aktualnymi restrykcjami, w Resorcie Nosalowy Dwór śniadania serwujemy w formie bufetowej podawanej przez obsługę. To rozwiązanie daje możliwość wprowadzenia elastycznej i różnorodnej oferty w przeciwieństwie do śniadań serwowanych do stolików – mówi Tomasz Jaworski, kierownik gastronomii Resort Nosalowy Dwór w komentarzu przygotowanym dla Świata Hoteli.

Wciąż utrzymujące się ograniczenia w restauracjach wymusiły na nas utrzymanie odpowiednich limitów. Co za tym idzie kontrolowanie liczby osób przebywających jednocześnie w restauracjach. Obsługa odprowadza każdego gościa do wyznaczonego stolika. Dzięki temu unikamy przekroczeń liczby osób w salach. Musieliśmy przeorganizować nasze restauracje i formę prezentowania dań w taki sposób, aby, pomimo pewnej odległości, z której goście je widzą, były odpowiednio i zachęcająco wyeksponowane. Stosujemy specjalnie dobrane oświetlenie, podwyższenia oraz zmieniliśmy sposób ekspozycji dań na półmiskach.

Ważnym aspektem jest logistyka: dostosowanie liczby pracowników do rewirów: bufet z napojami, bufet główny, desery, pieczywo. W ten sposób dbamy o komfort gości, dajemy im więcej czasu na zastanowienie i skomponowanie ich ulubionego śniadania, bez zbędnego pośpiechu.
Nasi goście w zdecydowanej większości rozumieją ograniczenia w sposobie funkcjonowania gastronomii w związku z obowiązującymi restrykcjami i ograniczeniami. Nie wpływa to jednak na ich wysokie oczekiwania, co do jakości i różnorodności oferty. Między innymi dlatego nie ograniczyliśmy proponowanego asortymentu, a wręcz rozbudowujemy nasze bufety o kolejne pozycje.

Niezmiennie jestem zwolennikiem wprowadzenie do oferty produktów regionalnych, pozycji z których słynie okolica oraz produktów sezonowych, świeżych, które wzbogacają bufety. Każdy region ma swoje specyficzne dania, z których jest rozpoznawalny, a goście chętnie z nich korzystają mogąc poszerzyć swoją wiedzę na temat lokalnej kuchni.

Dodatkowo utrzymujący się trend oraz świadomość dotycząca zdrowego odżywiania motywuje nas do proponowania pozycji naturalnych i ekologicznych. Coraz częściej pojawiające się alergie pokarmowe poniekąd zmusiły nas do rozszerzenia oferty o pozycje wysokowartościowe i pozbawione alergenów. Goście coraz częściej oczekują, że śniadania serwowane przez obiekty noclegowe będą spełniały ich wymagania w aspekcie przestrzeganych diet. Jako hotel wychodzimy temu naprzeciw i wzbogacamy naszą ofertę śniadaniową o produkty bezglutenowe, bezmleczne, jak również dostosowane do konkretnych oczekiwań. Poza bogato zaopatrzonymi bufetami, proponujemy naszym gościom możliwość zamówienia pozycji dostosowanych specjalnie do ich preferencji.

ŚWIAT HOTELI – CZERWIEC-LIPIEC 2021
>> KLIKNIJ, ABY ZAPOZNAĆ SIĘ Z PEŁNYM WYDANIEM <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.