W Łodzi przybywa hoteli

Udostępnij artykuł
Łódzki rynek hotelowy jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce. Do końca 2019 roku liczba pokojów w mieście, w porównaniu z zasobami z końca 2016 roku wzrośnie o ponad 40 proc.

Na zasoby hotelowe Łodzi, według danych zawartych w ostatnim raporcie o rynku hotelowym Walter Herz, składa się 33 skategoryzowane hotele, dysponujące ponad 3,2 tys.  pokojami. W mieście działa sześć hoteli czterogwiazdkowych, które oferują 1,1 tys. pokojów, w tym hotel Holiday Inn, Ambasador Centrum, Novotel i DoubleTree by Hilton. W tej grupie wybija się designerski hotel Andel’s znajdujący się w dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego. Miasto ma do zaoferowania także 16 hoteli w standardzie trzygwiazdkowym, z których na uwagę zasługuje m.in. ulokowany w zabytkowym budynku byłej fabryki Towarów Bawełnianych Juliusza Kindermanna hotel Focus, czy hotel Tobaco mieszczący się w odrestaurowanych budynkach dawnej wytwórni papierosów.

ŚWIAT HOTELI
LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 14.01.2019
Aktualizacja: 14.01.2019