Wyniki XVII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                 

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] 16 marca br. odbył się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko–Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Arte Culinaria Italiana 2024

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch  potraw: pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem w składzie: Klaudiusz Gromala  i Dominik Lorek przygotowując zwycięskie dania: makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówką z fenkuła i kalafiorem romanesco.

Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel&SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice: Piotr Dzikowski  i Paweł Stępniak, przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynka parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i sałatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

Jury Arte Culinaria Italiana 2024

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie: Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus,  Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli : Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i  Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Siedemnasta edycja konkursu odbyła się w Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** w Mikołajkach, który był współorganizatorem  tegorocznej edycji  konkursu.

Arte Culinaria Italiana 2024

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata kultury czy telewizji, gdyż w ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.

W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy  Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały, Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej (Kowalczyk), Aleksandry Kostki, Kasi Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka.

Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska (Kowalczyk), zaś trzecie miejsce zajęła dziennikarka i prezenterka telewizyjna  Aleksandra Kostka.

Arte Culinaria Italiana 2024

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów.

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro, Vito Convertino – przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora  głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska – przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne podczas którego jurorzy degustacyjni: Rober Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali  pod okiem organizatora Giancarlo Russo danie włoskie penne a la vodka, wykorzystując makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od sponsora. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

W XVII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Profesjonaliści: Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja – Warszawa Vladyslav Medianyk, Konrad Batur, Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą Daniel Pelechaty, Julia Ratajczak, Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala, Dominik Lorek, Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa Mariusz Banaśkiewicz, Adam Wojtowski, DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź Łukasz Białas, Konrad Szela, Restauracja Mamma Mia – Karpacz Paweł Kucharski, Kamil Kowal, Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort – Sochocin Grzegorz Krupiński, Adrian Gwiazdowski, Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski, Paweł Stępniak, Restauracja Bella Italia – Mikołajki Jakub Grabowski, Bartosz Kunasz, Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków Robert Kopacz, Marcin Bujakowski, Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa Yurii Haliak, Mariusz Prażnowski, Ristorante Mare e Monti – Łódź Przemyslaw Holicke, Theodore Skrzypek.

Arte Culinaria Italiana 2024

Gwiazdy: Izabela Trojanowska, Antek Smykiewicz, Ewelina Lochman, Aleksandra Kostka, Anna Koprowicz (Kowalczyk), Julia Wróblewska, Rafał Iwaniuk, Kasia Węsierska, Łukasz Drapała.

Sponsorami konkursu byli: Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter, ChemaN, MOWI, Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group  i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i  Carpano, Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex, Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.    

Sponsorem strategicznym była firma Makro.

Sponsorami głównymi były firmy: Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny

Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana.

Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

Źródło: Arte Culinaria

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 27.03.2024
Aktualizacja: 27.03.2024