236 mln zł na dolnośląskie projekty hotelowe

Udostępnij artykuł

Wśród wstępnie zatwierdzonych projektów znalazły się m.in.: budowa trzygwiazdkowego hotelu Piotr w Boguszowie-Gorcach przez Przedsiębiorstwo Commax (całkowita wartość projektu to 9,8 mln zł, a rekomendowana kwota dotacji 1,2 mln zł), rewitalizacja zabytkowej XIX-wiecznej willi i budowa nawiązującego stylem hotelu spa&wellness w Świeradowie  Zdroju przez spółkę Villa Cotonina (całkowita wartość projektu to 9,6 mln zł, a rekomendowana kwota dotacji 3,9 mln zł), budowa trzygwiazdkowego kompleksu hotelowego Aleksandria w miejscowości Kocioł na Ziemi Kłodzkiej przez spółkę AD Aleksandria (całkowita wartość projektu to 9,7 mln zł, a rekomendowana kwota dotacji 3,9 mln zł) oraz budowa trzygwiazdkowego hotelu Greno w Karpaczu przez firmę Biuro Handlowe Greno Blatsios Ioannis (koszt przedsięwzięcia to 9,7 mln zł, spółka stara się o dotację w wysokości 3,3 mln zł). 
Według danych GUS, w woj. dolnośląskim funkcjonuje obecnie ok. 210 hotel. Wsród nich zdecydowanie przeważają obiekty o średnim standardzie – hotele dwu- i trzygwiazdkowe.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 18.03.2010
Aktualizacja: 18.03.2010