Dariusz Oleksiak dyrektorem Marriott Warsaw Hotel

Udostępnij artykuł

Dariusz Oleksiak do zespołu warszawskiego hotelu dołączył w styczniu br. W przeszłości związany był m.in. z Polskim Holdingiem Hotelowym i Renaissance Warsaw Airport Hotel.

Dariusz Oleksiak
Dariusz Oleksiak

Dariusz Oleksiak – biografia

W hotelarstwie pracuje od ponad 30 lat. Swoją karierę zawodową zaczynał wraz z pierwszą grupą pracowników uczestniczących w otwarciu Warsaw Marriott Hotel. Pracował tam do września 2000 r. Podczas 11 lat pracy dla Warsaw Marriott Hotel uczestniczył w otwarciu hoteli Marriott na Arubie, Goa i w Budapeszcie, Chicago Marriott Downtown, a także Amsterdam Marriott Hotel. W tym samym roku awansował na stanowisko Front Office Managera i przeniósł się do Rumunii. Tam aktywnie uczestniczył w otwarciu Bucharest Marriott Grand Hotel.

ŚWIAT HOTELI – LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

W 2003 r. został zatrudniony jako dyrektor operacyjny w nowo powstającym na lotnisku Okęcie hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport. Sprawował stanowisko dyrektora. Od 2005 r. otwierał i prowadził kolejne hotele sieci Marriott w Kazachstanie (Renassaince Aktau) i Sankt Petersburgu (Courtyard by Marriott Vasilievsky).

W latach 2009-2012 Dariusz Oleksiak zarządzał hotelem Jan III Sobieski w Warszawie. Przeprowadził restrukturyzację zatrudnienia, remont generalny oraz rebranding dla sieci Radisson Blu. Następne lata działalności to doradztwo na rzecz Centrum Kongresowego Warszawianka. Także zarządzanie hotelami Best Western Portos, Atos i Aramis w Warszawie.

Od września 2016 r. pełnił funkcję dyrektora generalnego Renaissnace Warsaw Airport Hotel. Natomiast we wrześniu 2018 został dyrektorem operacyjnym w Chopin Airport Development (obecnie Polski Holding Hotelowy).

O Marriott Warsaw Hotel

Pięciogwiazdkowy hotel w centrum miasta dysponujący 523 luksusowymi pokojami i apartamentami, każdy z widokiem na Warszawę. Różnorodność restauracji i barów w tym najwyżej położony bar w Polsce Panorama Sky Bar, kultowy bar sportowy Champions, a także nowoczesna restauracja Floor No2. Zróżnicowane zaplecze konferencyjno-eventowe – 18 sal konferencyjnych i dwie niezależne sale balowe, basen, Fitness Center, a także podziemny parking.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 19.01.2022
Aktualizacja: 20.01.2022