24 maja 2023 roku weszła w życie ustawa o SUP (Single Use Plastic), która reguluje jakie branża gastronomiczna powinna podjąć działania, mające na celu redukcję ilości wytwarzanych odpadów po jednorazowych opakowaniach.
1 stycznia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie, wg którego przedsiębiorcy działający m.in. w branży gastronomicznej są zobowiązani do pobierania dodatkowych opłat od klientów za jednorazowe opakowania. Opłaty te będą musiały być przekazane na rachunki urzędów marszałkowskich.
Zgodnie z Art. 3b. 1.: “Przedsiębiorca prowadzący jednostkę handlu detalicznego, jednostkę handlu hurtowego lub jednostkę gastronomiczną, w których są oferowane produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienione w załączniku nr 6 do ustawy będące opakowaniami lub napoje lub żywność pakowane przez tego przedsiębiorcę w te produkty, jest obowiązany do pobrania opłaty od użytkownika końcowego nabywającego te produkty lub napoje lub żywność w tych produktach, zwanej dalej “opłatą”.
Do pobrania opłaty jest również obowiązany przedsiębiorca pakujący i oferujący za pomocą urządzenia vendingowego napoje lub żywność w produktach jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Ustawa wskazuje także, że lokale gastronomiczne są zobowiązane do oferowania klientom alternatywy w postaci opakowań wielokrotnego użycia:
“Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany do zapewnienia dostępności opakowań alternatywnych do produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych w załączniku nr 6 do ustawy będących opakowaniami, wytworzonych z materiałów innych niż tworzywa sztuczne, w tym innych niż tworzywa sztuczne ulegające biodegradacji, lub dostępności opakowań wielokrotnego użytku”.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Ponadto ustawa nakłada na branżę gastronomiczną obowiązek ewidencjonowania użycia jednorazowych opakowań, a za wydanie produktu w tymże opakowaniu (jednorazowym) zobowiązuje do uiszczenia opłaty do 1 zł (każdą sztukę wydanego opakowania jednorazowego). W przypadku kubków na napoje (w tym ich pokrywek i wieczek) opłata wynosi 20 groszy od sztuki. W przypadku pojemników (z pokrywką lub bez) stosowanych do żywności, która przeznaczona jest np. do bezpośredniego spożycia (na miejscu lub na wynos), opłata za sztukę wynosi 25 groszy.
Pośrednią opłatą, którą ustawa reguluje jest 0,20 zł za 1 kg wytworzonych odpadów po jednorazowych opakowaniach i tymi opłatami zostali obciążeni producenci wprowadzający jednorazówki do obrotu.
Zgodnie z ustawą: “Przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienione w sekcji II załącznika nr 9 do ustawy jest obowiązany do ponoszenia corocznej opłaty na pokrycie kosztów uprzątania oraz transportu i przetwarzania odpadów powstałych z produktów tego samego rodzaju jak odpady powstałe z produktów, które wprowadził do obrotu”.
Może się to przyczynić do wzrostu i tak już drogich – ze względu na koszt produkcji i koszt surowca – opakowań jednorazowych.
Finalnie ma to zachęcić do rezygnacji z korzystania przez konsumentów oraz branżę gastronomiczną z opakowań jednokrotnego użycia, na rzecz opakowań wielorazowych.
Pierwsze sprawozdanie za okres 24 maja 2023 r. – 31 grudnia 2023 r. należy złożyć w terminie do 15 marca 2024 r.
Źródło: Nowości Gastronomiczne, Gazeta Prawna
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.