W dniach 23-26 marca wszystkie koncepty gastronomiczne i bar zlokalizowane w Stacji Food Hall zabiorą gości do Syrii, gdzie podczas czterodniowego festiwalu serwowane będą orientalne dania i koktajle inspirowane kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.
Świeże warzywa, owoce granatu, hummus, aromatyczne przyprawy oraz wyraziste pasty to główne składniki dań, których będziecie mogli posmakować podczas nadchodzącego Festiwalu Syryjskiego w gdańskiej Stacji Food Hall. To aż 20 różnych kuchni z całego świata, które czerpiąc inspiracje z Bliskiego Wschodu, w najbliższych dniach przyrządzą festiwalowe dania fusion, a wśród nich m.in: California z wędzonym łososiem i hummusem – od Sushi Time, sycylijska pizza a’la lahmucan z mięsem mielonym i warzywami – od Mąka i Kawa, słodkie ciasto Basbusa z semoliny, wiórek kokosa, płatków migdałów i jogurtu naturalnego polane syropem z esencją pomarańczową – od Błogo, a także włosko – orientalne papardelle – od Trappola, czy też gruzińskie kubdari z syryjskim farszem.
Amatorzy mocnych trunków także znajdą propozycje dla siebie. Podczas festiwalu, przy Barze Centralnym zamówić można będzie koktajle na bazie arraku: brzoskwiniowy Arrak Punch z Martini, cytrusowy Arrak Highball, Syrian Sour z ziołowymi esencjami, a także hibiskusową domową lemoniadę, przyrządzana na miejscu.
Każdego dnia oryginalne dania syryjskie znajdziecie u Ismaila w koncepcie Syria – kuchnia orientu czyli gospodarza festiwalu.
Źródło: Stacja Food Hall
Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.