Finał Monin Cup Junior 2022 już za nami!

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] W dniu 1 grudnia odbył się Ogólnopolski Konkurs Barmański MONIN Cup Junior 2022, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2, w Warszawie. Było to wyjątkowe spotkanie z młodymi miłośnikami miksologii. W 8 edycji nie zabrakło wielkich emocji, chwil wzruszeń i radości. Zawodnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom! Małgorzata Matusiak z koktajlem „Wakacyjne wspomnienie” otrzymała 113 punktów i tym samym wyprzedziła swoich rywali, zdobywając pierwsze miejsce!

Finał Monin Cup Junior 2022
Finał Monin Cup Junior 2022

W wydarzeniu wzięło udział 20 szkół z całej Polski. Zawodnicy to reprezentanci szkół wyłonieni w ramach eliminacji wewnątrzszkolnych. Zostali zakwalifikowani do konkursu na podstawie kolejności nadesłanych zgłoszeń z recepturą. Podczas występu na scenie zawodnicy podchodzili do blind testu polegającym na rozpoznaniu 10 smaków syropów MONIN na podstawie zapachu i smaku, a następnie  mieli za zadanie wykonać 4 identyczne koktajle bezalkoholowe w czasie 7 minut. Wprawne oko sędziów technicznych oceniało prawidłowe wykonanie zadania, zgodnie ze sztuką barmańską. W kolejnej części Jury po degustacji koktajli oceniało ich smak, zapach i wygląd.

Tegoroczna edycja MONIN Cup Junior była pod hasłem przewodnim „sharing memorable moments”, czyli dzielenie się niezapomnianymi chwilami ze społecznością. Na scenie zawodnicy zaprezentowali swoje umiejętności wykonując koktajle a kibicowała im publiczność licząca ponad 100 osób (nauczyciele, rówieśnicy ze szkoły i rodzina). Konkurs dla Juniorów jest zawsze szczególny z racji tego, że są to pierwsze doświadczenia barmańskie uczniów na scenie i towarzyszy im wiele emocji.  Rok 2022 jest rokiem przełomowym ponieważ w historii MONIN Cup Juniora jeszcze nikomu nie udało się przekroczyć ilości 100 punktów.

Poznajcie zwycięzców

I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Polska 2022 zajęła Małgorzata Matusiak, z koktajlem „Wakacyjne wspomnienie”. To bardzo interesujące połączenie świeżego soku z cytryny, syropu MONIN Wild Strawberry, syropu MONIN Gin, białka jaja i napoju imbirowego. Jak autorka podkreśla „koktajl ten ma świeży i słodki smak, delikatną strukturę i aromatyczny zapach”. Małgosia została nagrodzona szkoleniem od Stowarzyszenia Polskich Barmanów i otrzymała profesjonalny blender Vitamix.

II miejsce z ilością 108 punktów zajęła Aleksandra Nowak, a jej koktajl o nazwie „Eisain Zein ma gorzkie i wyraziste nuty zielonej herbaty idealnie komponują się z jabłkiem i egzotycznymi smakami ananasa, tworząc idealny balans smakowy.” W skład wyróżnionej aplikacji wchodzi puree Puree Granny Smith Apple MONIN, koncentrat Orange Spritz MONIN, Matcha, sok z ananasa i sok z białego grejpfruta. Zawodnicza otrzymała szkolenie ufundowane przez Właściciela Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów Patryka Le Narta.

III miejsce z kolei zajęła Marcelina Stryjak, a jej dziełem był koktajl „Hellish Coffee” z napojem sojowym o smaku waniliowym, porcją espresso, syropem MONIN Curacao Triple Sec, puree MONIN Tangerine i kroplami tabasco. Finalistka otrzymała 106 punktów w konkursie.

Nagrody w konkursie wręczyli Dyrektor Handlowy  SCM, Pani Dyrektor Szkoły nr 2 w Warszawie Anna Chylińska, Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów i Prezes Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Serdecznie Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom!

MONIN Cup Junior to prestiżowy konkurs dla młodych miłośników miksologii w wieku 15 – 20 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. MONIN Cup Poland 2022 jest już 8 edycją organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to jedyny ogólnopolski konkurs barmański dla młodzieży cieszący się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz wśród szkół.

Zapraszamy za rok na kolejną edycję MONIN Cup Junior, aby być na bieżąco z informacjami zaobserwujcie profil @MONIN Polska-SCM w social mediach.

I. miejsce Małgorzata Matusiak nr 18 „Wakacyjne wspomnienie”

  • 20 ml Syrop Wild Strawberry
  • 10 ml Syrop Gin
  • 40 ml sok z cytryny
  • 30 ml białko jaja
  • 60 ml napoju imbirowego
    Metoda: blenderowanie + szprycerowanie

Dekoracja: kompozycja z zestów z grejpfruta i limonki

II. miejsce Aleksandra Nowak nr 1 „Eisai Zen”

  • 22,5 ml puree Granny Smith Apple
  • 7,5 ml koncentratu MONIN Bitter
  • 20 ml Matchy
  • 30 ml soku z ananasa
  • 30 ml soku z białego grejpfruta + aromatyzacja
    Metoda: Shakerowanie

Dekoracja: płatki z karmelu, wrzos, gipsówka, biała jarzębina, bambus z rafią

III. miejsce Marcelina Stryjak nr 20 „Hellish Coffee”

  • 30 ml napój sojowy o smaku waniliowym
  • 30 ml espresso
  • 20 ml syrop CURACAO TRIPLE SEC
  • 15 ml puree Monin Tangerine
  • 3 krople Tabasco

Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem.

Dekoracja: kompozycja z zestów z grejpfruta i limonki.

Organizator: SCM

Firma SCM sp. z o.o. działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów MONIN na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HORECA oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM  jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: SCM

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabroni
one.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 09.12.2022
Aktualizacja: 13.12.2022