Gheorghe Marian Cristescu, prezes PHH wydał oświadczenie w związku z decyzją sądu

Rozpoczynająca się sprawa skierowana jest przeciwko właścicielowi Horeca Business Club (m.in. członkowi Rady w Izbie Gospodarczej Gastronomii Polskiej). Dotyczy kilkumiesięcznej serii publikacji ukierunkowanych wyłącznie, w ocenie Cristescu, na zdyskredytowanie jego osoby oraz dobrego imienia Polskiego Holdingu Hotelowego i jego pracowników.

Moi drodzy, Tak jak większość z Was wie od wielu miesięcy stałem się celem obraźliwych i krzywdzących artykułów jednego z portali HoReCa. Zawsze uważałem i dalej uważam, że w takich przypadkach jedynym wyjściem jest zwrócenie się do sądu o ochronę prawną. Jestem bardzo wdzięczny sądowi, że w tak krótkim czasie postanowił zgodnie z moim wnioskiem o dokonanie zabezpieczenia moich dóbr osobistych poprzez nakazanie zamieszczenia stosownych informacji na stronie wydawcy pod każdym artykułem. W związku z tym, po raz pierwszy i mam nadzieję ostatni, publicznie się odnoszę do tego tematu poprzez załączone oświadczenie – napisał Gheorghe Marian Cristescu, prezes Polskiego Holdingu Hotelowego, w piątek, 18 czerwca, w poście na swoim profilu Linkedin, publikując oświadczenie, którego pełną treść zamieszczamy poniżej.

Drogie Koleżanki i Koledzy,

W dniu 9 czerwca br. Sąd Okręgowy w Warszawie uznał moje roszczenia wobec serii artykułów Pana Rafała Krzyckiego za uprawdopodobnione i zabezpieczył je na czas procesu.

Wydawca i autor artykułów, Pan Rafał Krzycki, zobowiązany został przez Sąd do zamieszczenia w każdym z nich wyraźnej wzmianki, że zawarte w artykułach treści mogą bezprawnie naruszać moje dobra osobiste, a w sprawie toczy się postępowanie sądowe. To samo dotyczy jednego z postów na stronie Facebooka tego samego Pana.

W związku z powyższą informacją, winien jestem wyjaśnienia.

Od kilku miesięcy stałem się obiektem ataków medialnych ze strony Pana Rafała Krzyckiego, wydawcy portalu www.horecabc .pl. Jest to dla mnie osobiście bardzo przykre doświadczenie. Tym bardziej dla mnie, jako hotelarza, który cały swój rozwój zawodowy – poprzez zdobyte ponad 25-letnie doświadczenie na różnych szczeblach i w różnych podmiotach branżowych – związał z hotelarstwem.

OŚWIADCZENIE GHEORGE MARIANA CRISTESCU
PREZESA POLSKIEGO HOLDINGU HOTELOWEGO
>> kliknij aby pobrać dokument <<

Skala nieprawdziwych i obraźliwych informacji zawarta w artykułach Pana Krzyckiego, kierowanych bezpośrednio pod moim adresem, ale co istotniejsze, kierowanych również pośrednio, w sposób krzywdzący i niesprawiedliwy, pod adresem Pracowników Polskiego Holdingu Hotelowego, którzy szczerze i oddanie zaangażowali się w walkę z pandemią i pomoc społeczeństwu, czysto kosztem licznych wyrzeczeń poniesionych kosztem życia osobistego i rodzinnego, jest tym bardziej krzywdząca i niesprawiedliwa. Wszystko to, ma miejsce w bardzo trudnym czasie dla całej branży hotelarskiej, również dla spółki Polski Holding Hotelowy, której mam zaszczyt być Prezesem. Spółki, która zatrudnia kilkaset osób, za przyszłość których jestem również odpowiedzialny, a za poniesione wyrzeczenia i włożony wkład pracy, po ludzku zwyczajnie wdzięczny.

Stanowczo sprzeciwiam się takiemu działaniu, działaniu dzielącemu i niewspierającemu szczególnie wtedy, kiedy Wszyscy Hotelarze i Ludzie związani z branżą przeżywają ciężkie chwile. Sprzeciwiam się dzieleniu i stygmatyzowaniu Ludzi, poprzez formułowanie łatwych i nieobiektywnych ocen, opartych na nieuprawnionych i pochopnych ocenach, formułowanych w czasie, gdy Wszyscy potrzebujemy jedności i wzajemnego szacunku, a nie werdyktów bliżej nieokreślonych specjalistów, bezkrytycznie i bezrefleksyjnie cytowanych.

Czysto wzajemnie, w tym bardzo trudnym czasie jako Hotelarze wspieraliśmy się, wspólnie szukaliśmy rozwiązań i porozumienia, pomimo tego, iż w ,,zwykłym czasie” jesteśmy konkurentami na rynku. Za to dziękuję i po ludzku jestem wdzięczny. Dziękuję również za to, ze wielokrotnie odczuwałem też wsparcie i solidarność wielu Ludzi z branży, ale też w sposób szczególny dziękuję pośrednio pomówionym i negatywnie ocenionym Pracownikom Polskiego Holdingu Hotelowego za Ich solidarność i codzienne wsparcie w tym niełatwym dla mnie czasie.

Dlatego w geście protestu przeciwko tego typu działaniom, dzielącym i niesprawiedliwym ocenom, zdecydowałem się na podjęcie kroków prawnych przeciwko wydawcy portalu www.horecabc .pl. Nie chodzi tu wyłącznie o moje dobre imię, ale dobre imię również ludzi Polskiego Holdingu Hotelowego, dla których ten rok był niebywale trudny. Którzy kosztem dobra własnego wspierali walkę z COVID. Tworzyli inicjatywy, które już trwałe wpisały się w dobre praktyki i budowały pewien wymiar wrażliwość hotelarskiej i ludzkiej.

Gheorge Marian Cristescu

Polski Holding Hotelowy to spółka z kapitałem państwowym, której celem jest nowoczesne zarządzanie obiektami hotelowymi należącymi do Skarbu Państwa. Rolą PHH jest kształtowanie standardów na polskim rynku hotelarskim, jak również wprowadzanie innowacji, nowoczesnych rozwiązań i optymalizacji działania obiektów.

ŚWIAT HOTELI – KWIECIEŃ 2020
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.