Gwarno na Gubałówce już z warzelnią

Udostępnij artykuł

 Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.

Zamontowana w Gwarno warzelnia jest nowoczesna i zaawansowana technologicznie. Praktycznie wszystkie zachodzące w niej procesy są w pełni zautomatyzowane, czyli sterowane z panelu dotykowego. Urządzenie będzie mieć wpisaną recepturę, jak dane piwo ma być gotowane. W warzelni następuje pierwszy etap produkcji piwa – czyli jakieś 6-8 godzin, które są szczegółowo rozpisane według receptury, na podstawie której procesy będą zachodzić automatycznie i to wszystko pod czujnym okiem piwowara – mówi Małgorzata Wnuk, piwowar Gwarno.

W warzelni zamontowanej w Gwarno zacieranie infuzyjne odbywać się będzie automatyczne, podobnie jak kontrola temperatury czy zakres prędkości mieszadeł w skali od 1-100 proc.

Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie jego gęstej części w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.

Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób – podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.

Warzelnia znajdująca się w Gwarno jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.

Źródło: Gwarno

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 01.03.2023
Aktualizacja: 02.03.2023