Horizon – nowa restauracja w Holiday Inn Gdańsk – City Centre

Udostępnij artykuł

Restauracja Horizon to nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta. Oferuje tradycyjną kuchnię, pełną lokalnych specjałów. Znajduje się na parterze hotelu Holiday Inn Gdańsk – City Centre. Z jej okien rozpościera się widok na marinę jachtową

Horizon

Kuchnia Restauracji Horizon odzwierciedla pasję szefa kuchni Piotra Domańskiego do świeżych, zdrowych i tradycyjnych kaszubskich smaków. Starannie wyselekcjonowany, każdy ze składników pochodzi od lokalnych dostawców. Tworząc menu szef sięgnął do autentycznych przepisów przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Autorska karta dań opiera się na sezonowych produktach a dominują w nim ryby, dziczyzna, a także świeże warzywa i zioła.

Niecodzienne nazwy dań kryją tradycyjne smaki z odrobiną fantazji. Opowieści z mchu i paproci, to nic innego jak gdańska zupa grzybowa z borowików, podchmielone prosię to żeberka wieprzowe w sosie piwno-pieprzowym z kiszonkami. Dla miłośników dziczyzny restauracja proponuje danie – dzik jest dziki, czyli gulasz z dzika w czerwonym winie z grzybami. Wielbiciele kuchni wegetariańskiej znajdą w menu m.in.: pikantne dary ziemi – grucholec ziemniaczany podany z boczniakami, a także potrawkę z ciecierzycy i cukinii z pomidorami podaną w chlebie, pod nazwą pochlebnie o warzywach.

Wiedząc jak ważne jest również wspólne biesiadowanie i świętowanie, w restauracji wprowadzono nowatorski koncept „Food Sharing”, a dania przygotowywane są tak, aby każdy mógł skosztować wszystkich zamówionych potraw.

Wnętrza restauracji zdobią prace wykonane przez lokalną artystkę Anitę Wasik, która stworzyła je specjalnie dla tego miejsca. Wykonane z naturalnych materiałów, wełny i liny – nawiązują do lokalizacji i morskiego krajobrazu.

Tworząc Restaurację HORIZON chcieliśmy aby było to wyjątkowe miejsce, w którym goście będą mogli skosztować tradycyjnych, regionalnych przysmaków i doświadczyć jedynej w swoim rodzaju gościnności hotelu Holiday Inn Gdańsk – City Centre, a także cieszyć się niepowtarzalnym widokiem na otaczającą wyspę rzekę Motławę – powiedziała Magdalena Suliga, dyrektor generalna Holiday Inn Gdańsk – City Centre.

Źródło: Holiday Inn Gdańsk – City Centre

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.10.2022
Aktualizacja: 27.10.2022