W Dzienniku Ustaw zostało ogłoszone „Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 maja 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii”. Znalazł się w nim zapis dotyczący działalności hotelowych restauracji. Jest sprzeczny z tym początkowo mieściło się w Wytycznych Ministerstwa Rozwoju i Sanepidu dla funkcjonowania hoteli, publikowanych przez nas 29 kwietnia. Jednak one również zostały zmienione.
Wg Rozporządzenia od dnia 4 maja br. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych jest dopuszczalne, jednak z wyłączeniem działalności restauracji polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu. Nie dotyczy to usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności lub napojów na wynos lub ich przygotowywaniu i dostarczaniu do pokoi.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 maja 2020 r.
w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń,
nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii
>> prosimy kliknąć, aby się zapoznać z pełną treścią <<
Początkowo wg wspomnianych Wytycznych możliwe było funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Istniała możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.
Jednak zapis ten został zmieniony i aktualnie brzmi: Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów wyłącznie z jedzeniem na wynos.
ŚWIAT HOTELI: luty-marzec 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.