Jaki ekspres wybrać do kawiarni i restauracji?

Udostępnij artykuł

Na rynku jest wiele ekspresów automatycznych, które parzą kawy nieodbiegające jakością od tych przygotowywanych w „kolbie” nawet przez najbardziej doświadczonych baristów. A więc kolbowy czy automatyczny? Oto kilka słów o obu rozwiązaniach.

Marcin Rusnarczyk

Jeszcze kilka lat temu odpowiedziałbym jednoznacznie na to pytanie – oczywiście, że kolbowy. Dzisiaj to „oczywiście” nie jest już takie oczywiste, bo kilka lat temu technologia nie była tak zaawansowana i kawa z tzw. automatów nie była w stanie dorównać jakością tej, którą można było zaparzyć przy użyciu ekspresu kolbowego. Obecnie na rynku jest wiele ekspresów automatycznych, które parzą kawy nieodbiegające jakością od tych przygotowywanych w „kolbie” nawet przez najbardziej doświadczonych baristów.

Czasy się zmieniają i automatyzacja jest nieunikniona również w tej części biznesu gastronomicznego, ale zanim przedstawię wady i zalety obu rozwiązań chcę zwrócić uwagę na bardzo ważny aspekt związany z jakością urządzeń. W gastronomii powinniśmy stosować urządzenia profesjonalne, czyli nie domowe. Dotyczy to zarówno ekspresów automatycznych jak i kolbowych. To właśnie z tych urządzeń otrzymamy napoje o wysokiej jakości. Nie bez znaczenia pozostaje również ich zdecydowanie większa niż w urządzeniach domowych wydajność, trwałość i interwały serwisowe.

Tak jak już wspomniałem, zastosowanie obu rozwiązań ma swoje wady i zalety. Nie zawsze też może być zasadne użycie konkretnego rozwiązania w danym miejscu, ale opisując je zakładam, że osobom czytającym ten artykuł zależy na bardzo wysokiej jakości i powtarzalności podawanych napojów.

Ekspresy kolbowe

Ich zaletą na pewno jest cena – od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy zł. Im droższy ekspres tym… Cały tekst publikujemy w najnowszym wydaniu Nowości Gastronomicznych listopad-grudzień 2023. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

Autor: Marcin Rusnarczyk, dyrektor zarządzający w palarni kawy Apro Trade.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 07.02.2024
Aktualizacja: 07.02.2024