Rozporządzenie ws. ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii jest w trakcie konsultacji roboczych. Ministerstwo Zdrowia zaprasza do przekazywania uwag do projektu. Można przesyłać je na adres RMrozp.epidemia@mz.gov.pl do jutra, czyli piątku 1 maja do godz. 12:00.
W projekcie rozporządzenia pojawia się zapis: Od dnia 4 maja 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych jest dopuszczalne, z wyłączeniem usług polegających na podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu usługi podawania posiłków i napojów, udostępnianiu basenów kąpielowych, pomieszczeń do ćwiczeń gimnastycznych czy urządzeń rekreacyjnych oraz udostępnianiu sal konferencyjnych.
Projekt rozporządzenia
>> prosimy kliknąć, aby się zapoznać <<
Jest on sprzeczny z treścią zawartą w „Wytycznych dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce” przygotowanych przez Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny. W tym dokumencie wskazane jest: Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.
Wytyczne Ministerstwa Rozwoju i Sanepidu
dla funkcjonowania hoteli
>> prosimy kliknąć, aby się zapoznać <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.