Julius Meinl wzmacnia swoje zaangażowanie na rzecz rodzin plantatorów produkujących kawę

Udostępnij artykuł

Wiedeńska marka kawy premium Julius Meinl oficjalnie dołączyła do inicjatywy na rzecz kawy i klimatu, co stanowi istotny krok w ciągłych wysiłkach mających na celu rozwiązanie wyzwań, przed którymi stoją małe gospodarstwa kawowe w związku ze zmianami klimatycznymi. Inicjatywa Coffee&Climate (c&c) opiera się na wspólnym interesie firm kawowych i partnerów publicznych w reagowaniu na zmiany klimatyczne oraz opracowywaniu rozwiązań dla małych gospodarstw produkujących kawę.

Jako kluczowy gracz na rynku kawy, wejście Julius Meinl do c&c wnosi znaczną wartość do tej inicjatywy. Firma zdaje sobie sprawę z pilnej konieczności zajęcia się zmianami klimatycznymi w sektorze kawy. Zaangażowanie Julius Meinl jest zatem zgodne z ogólnym celem c&c: skuteczną reakcją na zmiany klimatyczne, zwiększaniem odporności i ostatecznie, lepszymi źródłami utrzymania rodzin uprawiające niewielkie plantacje kawy.

Christina Meinl

Jako firma rodzinna zawsze prowadziliśmy naszą firmę w sposób odpowiedzialny i do nas należy odgrywanie aktywnej roli w tworzeniu i dołączenie do zrównoważonych inicjatyw, które będą miały pozytywny wpływ na całą branżę kawową. Zawsze staraliśmy się dostarczać najlepsze mieszanki kaw jej entuzjastom na całym świecie, a przyłączenie się do inicjatywy na rzecz kawy i klimatu wzmacnia nasze zaangażowanie w etyczne pozyskiwanie i zrównoważone praktyki.

Christina Meinl, reprezentantka rodziny w piątym pokoleniu

Marcel Loeffler

Naszym celem jest szerzenie wiedeńskiej kultury kawiarnianej na całym świecie, zapewniając jednocześnie bardziej zrównoważoną i sprawiedliwszą przyszłość od plantatorów po konsumentów. Obejmuje to programy redukcji gazów cieplarnianych i inicjatywy dotyczące gospodarki o obiegu zamkniętym i kumuluje się w specjalnych działaniach realizowanych z udziałem plantatorów.

Marcel Loeffler, dyrektor generalny Julius Meinl Group

Program Gernerations w Kolumbii i Ugandzie, którego celem jest promowanie najlepszych praktyk i zapewnienie zrównoważonych źródeł utrzymania, stanowi dowód tego zaangażowania. Ostatecznym celem jest zapewnienie rolnikom możliwości przekazywania swojej wiedzy i upraw kawy kolejnym pokoleniom”.

Stefan Ruge

Powitanie firmy Julius Meinl stwarza okazję do rozszerzenia proaktywnych i opartych na współpracy wysiłków na rzecz stawienia czoła wyzwaniom związanym ze zmianami klimatycznymi. Głównym zaangażowaniem c&c jest wspieranie małych producentów kawy i ich rodzin. Ściśle współpracując z plantatorami i cenionymi partnerami w dziedzinie wiedzy naukowej, staramy się opracować solidne, odporne na zmianę klimatu systemy produkcji. Celem jest zapewnienie zrównoważonego rozwoju kawy przy jednoczesnym zwiększeniu bezpieczeństwa żywnościowego i dywersyfikacji dochodów w tych społecznościach. Dzięki wsparciu Julius Meinl, dokonamy wzmocnienia i rozszerzenia tych wpływowych inicjatyw na wszystkie regiony objęte programem.

Stefan Ruge, kierownik programu c&c

W obliczu zmiany klimatu sektor kawowy stoi przed poważnym zagrożeniem, wymagającym ścisłej współpracy w celu zapewnienia odpornych źródeł utrzymania związanych z kawą i wspierania zdrowego krajobrazu. Julius Meinl, jako członek c&c, odegra kluczową rolę w tym wspólnym wysiłku.

Więcej szczegółów znajdziesz na
https://coffeeandclimate.org
/

Artykuł powstał we współpracy z firmą Julius Meinl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 22.03.2024
Aktualizacja: 22.03.2024