Karol Krawczyk awansuje w hotelu Polonia Palace

Udostępnij artykuł

Karol Krawczyk związany jest z Polonia Palace od ośmiu lat. Zaczynał jako kierownik gastronomii i był odpowiedzialny za restaurację, bar oraz dział MICE. Przez ostatnie pięć lat pełnił obowiązki zastępcy dyrektora generalnego, a w kwietniu br. objął stanowisko dyrektora operacyjnego.

karol krawczyk

Do głównych zadań Karola należało budowanie profesjonalnego zespołu i szkolenie pracowników gastronomii, kalkulacja ofert, planowanie eventów, a także współpraca z kontrahentami. Zarządzał operacyjnie wydarzeniami, optymalizował koszty i podniósł poziom usług gastronomicznych. To przełożyło się na zwiększenie liczby organizowanych eventów, ich jakości i w efekcie zadowolenia gości. W roli zastępcy dyrektora generalnego jego zakres obowiązków poszerzył się o nadzorowanie remontów w zabytkowym hotelu, współpracę z ekipami filmowymi, a także planowanie pracy działów operacyjnych w czasie pandemii. Swoim doświadczeniem wspierał także pozostałe dwa obiekty grupy Hotele Warszawskie Syrena – MDM i Metropol. Doradzał w kwestiach optymalizacji kosztów i menu, kontaktów z dostawcami oraz negocjacji warunków umów z kontrahentami. Przed rozpoczęciem pracy w Polonia Palace, wiele lat związany był z działem gastronomii w warszawskim hotelu Sheraton.

Karol Krawczyk w Young EHMA

W 2019 wziął udział w programie „Young EHMA”. Jest skierowany do młodych managerów najlepszych hoteli w Europie i stanowi praktyczną część działań edukacyjnych stowarzyszenia European Hotel Managers Association (EHMA) z siedzibą w Rzymie. Organizacja istnieje od 1974 roku i zrzesza aktualnie ponad 400 przedstawicieli z 29 krajów. Celem EHMA jest stworzenie platformy wymiany najlepszych praktyk i doświadczeń z uznanych hoteli w Europie. Organizacja promuje europejskie hotelarstwo i najlepsze tradycje branżowe wypracowane przez lata. Dzięki udziałowi w programie Young EHMA Karol uzyskał dostęp do społeczności hotelarskiej z Europy. Jej członkowie wymieniają się doświadczeniami, a także know-how, aby zapewnić usługi i standardy na najwyższym poziomie. W zgodzie z aktualnymi trendami, a także oczekiwaniami gości.

ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2022

Paweł Lewtak, dyrektor generalny hotelu Polonia Palace i członek zarządu HW Syrena powiedział: – Awans Karola to potwierdzenie naszej wieloletniej praktyki, polegającej na kształceniu młodych kadr, nie tylko managerskich. Inwestujemy w ludzi i rozwijamy ich naturalne talenty poprzez szkolenia zewnętrzne oraz wewnętrzne, cross-training i uczestnictwo w konferencjach branżowych. Dajemy im dostęp do wiedzy. Cieszę się, że Karol będzie dla mnie wsparciem w działaniach operacyjnych hotelu i dzięki jego umiejętności budowania dobrych relacji z ludźmi będzie świetnym łącznikiem pomiędzy wszystkimi działami.”

Na nowym stanowisku Karol Krawczyk będzie odpowiadał za kompleksowe zarządzanie wszystkimi działaniami operacyjnymi hotelu. Prywatnie jest wielkim fanem narciarstwa.

O Polonia Palace Hotel

Zabytkowy hotel Polonia Palace, otwarty w 1913 roku, należy do grupy Hotele Warszawskie Syrena.
Lokalizacja w centrum Warszawy i klasyczne wnętrza sprawiają, że jest chętnie wybierany przez gości biznesowych, jak i turystycznych. Posiada 206 pokoi, 10 sal na eventy o różnym charakterze, o łącznej powierzchni prawie 800 mkw., a także Lobby Bar i część relaksacyjną z siłownią, sauną, a także gabinetem masażu.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 11.04.2022
Aktualizacja: 19.01.2023