Kaffe Bageri Stockholm – kawiarnia w szwedzkim stylu specjalizująca się w wypiekaniu słodkich bułeczek drożdżowych bullar – w październiku br. otworzyła swój piąty lokal i jednocześnie pierwszy w Warszawie. Pozostałe punkty sieci znajdują się w Krakowie i we Wrocławiu.

Kaffe Bageri Stockholm to szwedzka kawiarnia, która pachnie cynamonem, kardamonem i przemyca w tym wszystkim trochę codziennego szczęścia. Założycielami i pomysłodawcami konceptu są Zuzanna Ciaćma wraz ze swoim partnerem Adamem i przyjacielem Mateuszem. Zuzanna i Adam zainspirowani miłością do Szwecji – kraju, w którym mieszkali i do którego często podróżują, postanowili stworzyć miejsce, w którym będą dzielić się swoją pasją przy świetnej kawie i świeżych, ręcznie przygotowywanych wypiekach, promując jednocześnie kawałek szwedzkiej kultury.
W październiku br. marka otworzyła swój 5 lokal, jednocześnie debiutując na stołecznym rynku gastronomicznym. Pozostałe kawiarnie Kaffe Bageri Stockholm znajdują się w Krakowie (3 lokalizacje) oraz we Wrocławiu (1 lokalizacja).
Otwarcie Kaffe Bageri Stockholm w październiku tego roku przy ul. Nowolipki 13 to dla nas ogromne osiągnięcie. Od razu trafiliśmy na głęboką wodę, ale dzięki cudownym warszawiakom i ich otwartości zyskaliśmy ich przychylność. Bardzo się cieszymy, że nasze bułeczki znalazły uznanie w oczach gości. To dla nas ogromne wyróżnienie, ale także głęboki kredyt zaufania, który otrzymaliśmy. Wierzymy w nasz produkt, dlatego nieustannie staramy się wprowadzać nowe sezonowe smaki bułeczek, aby jeszcze bardziej rozpieszczać naszych gości i dostarczać im wyjątkowych doświadczeń smakowych. – mówią właściciele sieci.
Plany na rozwój kawiarni są znacznie większe. W 2024 roku właściciele zamierzają rozszerzyć obecność marki, kierując się w stronę centralnej Polski.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE wrzesień-październik 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Bułeczki bullar i kawa speciality
Ręcznie wyrabiane i świeżo wypiekane szwedzkie bułeczki bullar to flagowy produkt sieci. W stałej ofercie znajdują się dwie klasyczne wersje bułeczek – kardamon i cynamon (w tym bułeczki w wersji wegańskiej). Dodatkowo, regularnie wprowadzane są sezonowe nowości, np. w sezonie jesiennym bułeczka z dynią i białą czekoladą oraz bułeczka z orzechami i karmelem. Zimą do oferty wprowadzone będą bułeczki szafranowe, marcepanowe, a także semle z okazji szwedzkiego tłustego wtorku. W sezonie letnim goście mogli delektować się bułeczką z budyniem i rabarbarem, a stałym hitem, cieszącym się popularnością nie tylko latem, jest bułeczka z jagodami.
Do wypieków Kaffe Bageri Stockholm proponuje kawę speciality w klasycznych odsłonach lub kawę przelewową przygotowywaną z najwyższej jakości ziaren pochodzących z duńskiej palarni kawy Prolog Coffee. Kawiarnia oferuje również szeroki wybór mlek roślinnych (ponad 6 rodzajów). Goście oprócz kawy chętnie sięgają też po szwedzkie herbaty kobbs tea oraz inne napoje takie jak matcha latte czy chai. Wszystkie napoje podawane są w szwedzkiej ceramice.

Szwedzkie akcenty w wystroju
Kawiarnie urządzone są z dbałością o każdy detal. Wnętrza są jasne, przytulne, z wyraźnymi szwedzkimi akcentami. Właściciele stawiają na prostotę i funkcjonalność, aby zapewnić gościom komfortowe miejsce do relaksu. Regularnie przywożą też unikalne drobiazgi z podróży do Szwecji, które dodają lokalom charakteru i autentyczności. W każdej kawiarni znajduje się witrynka ze szwedzką ceramiką i dodatkami (np. w sezonie zimowym bombki choinkowe) od Design House Stockholm. W mini sklepiku goście mogą zaopatrzyć się również w kawę, mleka roślinne i już niedługo w autorskie plakaty czy naklejki.
Źródło: Kaffe Bageri Stockholm

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione